Επίσημο αίτημα για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου καταθέτει η Τουρκία. Σύμφωνα με το CNN Turk ο εισαγγελέας της Kωνσταντινούπολης έχει ήδη διαβιβάσει το ένταλμα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, με το εξαιρετικά βαρύ κατηγορητήριο, στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω του οποίου θα προωθηθεί στην Αθήνα.
Το έγγραφο, όπως μετέδωσε το τουρκικό δίκτυο, αναφέρει ότι οι 8 στρατιωτικοί- που κατά τις αρχές της γείτονος, εμπλέκονται στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου- διέπραξαν τα εγκλήματα της παραβίασης του συντάγματος δια της βίας, απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τούρκου Προέδρου, επίθεση εναντίον του νομοθετικού οργάνου της κυβέρνησης και ένοπλη ομαδική λεηλασία.
Πλέον μετά το Υπουργείο Εξωτερικών θα καταθέσει το σχετικό αίτημα στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, που εν συνεχεία θα διαβιβαστεί στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών από το οποίο θα προωθηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πάντως, όπως έλεγαν, πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ ακόμη δεν έχει φθάσει αίτημα στη διπλωματική αντιπροσωπεία.
Στον αντίποδα, για τις 19 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η ακρόαση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών από την επιτροπή ασύλου, η οποία ήδη έχει αναβληθεί δυο φορές.
Σκληρή κόντρα των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας
Με μία λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στη σημερινή επίθεση δια ανακοινώσεως του τουρκικού ΥΠΕΞ εναντίον του υπουργού Νίκου Κοτζιά. «Οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης, μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι «για άλλη μια φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής».
Παράλληλα επαναλαμβάνει την σταθερή θέση του κ. Κοτζιά για την επίλυση του Κυπριακού ότι «η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο συνιστούν προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» καθώς «η εισβολή και η συνεχιζόμενη παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο είναι μόνο πηγές αστάθειας, ανασφάλειας και δεινών για όλους τους κατοίκους της νήσου».
Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στη σημερινή του ανακοίνωση του χαρακτηρίζει ως «ατυχή προσέγγιση» αυτή που «συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς» όπως διαφαίνεται από την «ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου στην ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», και με την ευκαιρία αυτή, όπως αναφέρει, υπενθυμίζει «ότι η Ελλάδα εθελοτυφλούσε στην κατάρρευση του κοινού κράτους (Οrtaklık Devleti) και η ελληνική χούντα στήριξε το πραξικόπημα που επιδιώχθηκε να διενεργηθεί στο νησί. Όσο για το γεγονός ότι το πραξικόπημα δεν καρποφόρησε, αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη χρήση εκ μέρους της Τουρκίας, του δικαιώματός της να παρέμβει – δικαίωμα που απέρρεε από το σύστημα των εγγυήσεων».
«Αυτή την περίοδο» καταλήγει η ανακοίνωση «που το τουρκικό έθνος, με το μεγάλο δημοκρατικό αγώνα του αποτελεί εμπόδιο στη διενέργεια πραξικοπήματος, και είναι πυκνές οι διαπραγματεύσεις προς την επίλυση του κυπριακού, αναμένουμε ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση».