Αλέξης Τσίπρας: «Οι 7 πυλώνες της κοινωνικής πολιτικής μας»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης στην εισήγησή του στην συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ, τους επτά πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού, που αφορούν στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην προστασία της εργασίας, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στη στεγαστική πολιτική και τέλος στην παιδεία.

Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου που υλοποιούμε αφορά την αναβάθμιση της Υγείας. Μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας” δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

“Η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλλων. Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του. Οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν “πάρτι” διαφθοράς εις βάρος των πολιτών” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο δεύτερος πυλώνας των παρέμβασεών μας αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση. Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινησει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013″ συνέχισε ο ίδιος.

Τρίτος πυλώνας είναι η προστασία των κοινωνικά αδύναμων. Εξασφαλίσαμε την δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη” είπε και συνέχισε:

Τέταρτος πυλώνας είναι η προστασία της εργασίας. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Επιδίωξή μας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασία και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ”.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως “έκτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η στεγαστικη πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη”. “Συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη” συμπλήρωσε.

Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία. Αρχικά ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης. Διευρύνουμε το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε παρεμβάσεις για την άμβλυνση των απωλειών του ΕΚΑΣ  . Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι παροχές αυτές ξεκινούν άμεσα από τον επόμενο μήνα και πως η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει την κάλυψή τους για το τρέχον έτος, ενώ αντίστοιχη πρόνοια θα υπάρξει και για τα επόμενα δύο έτη, έως ότου ξεκινήσει η καταβολή της εθνικής σύνταξης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μεγάλη κοινωνική πληγή που άφησαν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά προς τους πιστωτές», την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ο κ. Τσίπρας αφού αναφέρθηκε στη μάχη της σημερινής κυβέρνησης για την αναίρεση των δεσμεύσεων για άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε ότι αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική πληγή η σταδιακή κατάργησή του στην οποία κατέληξε τελικά η διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015. «Είναι μια μεγάλη κοινωνική πληγή που έχουμε χρέος να επουλώσουμε, όσο μπορούμε, όπως μπορούμε. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι στόχος είναι αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις, όσο είναι δυνατόν, αυτού του μέτρου», και ανακοίνωσε δέσμη μέτρων που μπορεί να αμβλύνουν αυτή τη μεγάλη απώλεια για χιλιάδες συμπολίτες μας. Αναλυτικά, ο Αλ.Τσίπρας ανακοίνωσε:

-Την πλήρη απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση.

-Την απαλλαγή από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας, για όσους οι περικοπές ξεπερνούν τα 30 ευρώ.

-Την ένταξη στο πρόγραμμα προπληρωμένης Κάρτας Αλληλεγγύης, όσων οι περικοπές είναι από 115 ευρώ και άνω.

-Τη διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

-Τη διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.

Aλέξης Τσίπραςεφτα πυλωνεσΚΥΣΚΟΙΠ