Υπέρ της Εξεταστικής για το plan X η ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι-Κατά οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων

Συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης της ΝΔ ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση αφορά στη λήψη απόφασης επί της προτάσεως της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια «επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, και με ομιλία του κ. Χρ. Σταϊκούρα, άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ΝΔ δεν έχει πρόθεση να «κυνηγήσει μάγισσες» είπε ανοίγοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων ο κ. Σταϊκούρας. Και συμπλήρωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκ του θεσμικού του ρόλου, ζητεί να διερευνηθούν οι γεμάτοι σφάλματα κυβερνητικοί χειρισμοί στην οικονομική πολιτική το πρώτο εξάμηνο του 2015.

“Η τότε κυβέρνηση”, συνέχισε ο πρώτος ομιλητής της ΝΔ, “παγιδεύτηκε σε μαξιμαλιστική ρητορική, ιδεοληψίες και δογματισμούς”. Σημείωσε δε, μεταξύ άλλων, ότι “το δημοψήφισμα υπήρξε μια καταστροφική πρωτοβουλία – αποκορύφωμα των ολέθριων για τη χώρα σφαλμάτων. Είναι πλήθος τα ερωτηματικά που αφορούν πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης εκείνης της περιόδου που ζητούν απαντήσεις”, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας διαρκώς για τις ευθύνες του τότε υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη, αλλά και αναφερόμενος πολλές φορές στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και το ρόλο του στις διαπραγματεύσεις και τους συνολικούς χειρισμούς.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος ομιλητής, ο κ. Γερ. Μπαλαούρας απάντησε κατ’ αρχήν με τον τίτλο κινηματογραφικής ταινίας «κοίτα ποιος μιλάει»: Αυτοί που διέλυσαν την παραγωγική βάση της χώρας, που χρεοκοπούσαν επιχειρήσεις και έφτιαχναν πλούσια τζάκια, είπε. Υποστήριξε ότι η πρόταση της ΝΔ έγινε για λόγους αντιπερισπασμού, ότι συνιστά κίνηση τακτικής και αποπροσανατολισμού. «Η πρόταση της ΝΔ έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως η ψήφος του περασμένου Φθινοπώρου συνιστά την απάντηση στη σημερινή πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι έχουν δίκιο όλοι όσοι εκτιμούν πως η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρνητική. «Το παραμύθι σας δεν έχει πια δράκο», πρόσθεσε.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, επανέφερε το αίτημα του κόμματός του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει την περίοδο από το 2002 έως σήμερα, διευκρινίζοντας, ότι, το κόμμα του υπερψηφίζει την πρόταση της ΝΔ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως την καλύτερη περίοδο το διάστημα 2002 – 2004, μίλησε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό από το 2004 – 2008 ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι με τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της χρέωσε δύο χρόνια καινούργια βάρη στους έλληνες πολίτες και οδήγησε τη χώρα δύο χρόνια πίσω στην οικονομική κατάσταση που ήταν η χώρα το 2014.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και επέρριψε ευθύνες, τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και στις προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές.

«Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο της χώρας είναι απόρροια της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζουν υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ξεκίνησε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αυτή η πολιτική συνεχίζεται και με το ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών».

«Είμαστε υπέρ της πρότασης για να χυθεί άπλετο φως και να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα σε ένα τρίτο χειρότερο μνημόνιο», δήλωσε ο εισηγητής του Ποταμιού, Ιάσων Φωτήλας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό. «Τώρα είναι η ώρα των εξηγήσεων για αυτά που προκαλέσατε στον ελληνικό λαό και εξακολουθείτε να προκαλείτε με την διχαστική σας πολιτική. Ποτέ δεν είναι αργά να ζητήσετε συγνώμη», είπε ο κ. Φωτήλας και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να καταλήξετε σε μια έντιμη συμφωνία και να τα αλλάξουμε όλα προς όφελος των πολιτών».

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ανακρίβειες και τόνισε ότι ζητούν Εξεταστική οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για τον οικονομικό πνιγμό της χώρας. «Αν έπρεπε να συσταθεί μια Εξεταστική Επιτροπή θα έπρεπε να ήταν μια Εξεταστική που θα διερευνήσει το PSI, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχoυν συντελεστεί στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Καμένος

«Η Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2014 ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Από τις 31/12/2014 οι ζημιές ήταν 25 δισ. ευρώ. Για αυτή την απαξίωση των 30,2 δισ. ευρώ αξίας των μετοχών των τραπεζών από τη διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ποιος θα πληρώσει;», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καμένος.

Μίλησε ακόμα και για μια «Εξεταστική που θα έπρεπε ίσως να συσταθεί ώστε να ερευνήσει τις ευθύνες ορισμένων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «Plan Z» για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Κώστας Αϊβατίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών», καταλογίζοντας ευθύνες σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα. Ταυτόχρονα, ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει από την περίοδο που μπήκε η χώρα στο ευρώ έως σήμερα, ώστε όπως είπε, «να συμπεριληφθούν όλα τα σκάνδαλα και κανένα πολιτικό πρόσωπο να μην τύχει ασυλίας».

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, μίλησε για ευθύνες όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, που έφερε όπως είπε πράγματι ένα χειρότερο μνημόνιο στη χώρα, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να εισάγει ένα νέο είδους λαϊκισμού με την πρότασή της, τονίζοντας, για πολιτικές ευθύνες μιλάμε σε μια Εξεταστική Επιτροπή και αυτές είναι γνωστό σε ποιους καταλογίζονται.

«Γιατί ζητάει η ΝΔ Εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο; Μήπως τα δύο προηγούμενα που υπέγραψε μαζί με το ΠΑΣΟΚ ήταν έξυπνα, παραγωγικά και ωφέλιμα για τη χώρα;»,συμπλήρωσε.

Η συζήτηση συνεχίζεται με ομιλίες βουλευτών.

 

Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε χθες για τον Αλέξη Τσίπρα ότι “αν δεν συμφωνήσει, θα ομολογήσει συμμετοχή και συνενοχή αλλά και πως επιδιώκει συγκάλυψη, κάτι που η ΝΔ δεν θα επιτρέψει. Η αναζήτησή της αλήθειας δεν θα σταματήσει”.

Υπέρ της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής έχει ταχθεί το Ποτάμι ενώ το ΠΑΣΟΚ επιμένει να ζητά η διερεύνηση να ξεκινήσει από την ημέρα ένταξης της χώρας στο ευρώ, ώστε να μη μείνει καμία περίοδος διακυβέρνησης εκτός της απαραίτητης έρευνας.

"plan X"Γιανης Βαρουφάκηςεξεταστική Επιτροπήσυζητηση στη βουλη