Αλλάζει η πρόταση του Α.Τσίπρα για την εκλογή ΠτΔ-"Βουλή, Βουλή και τότε δημοψήφισμα"

Όπως έγινε γνωστό, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο παρουσία του πρωθυπουργού διαμορφώθηκε συναίνεση σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάνω στην πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί στη σημερινή παρουσίαση των προτάσεων στη νότια πτέρυγα της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας θα προτείνει εκλογή του ΠτΔ απευθείας από το λαό σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής του από τη Βουλή, ενώ, σκοπεύει να ανοίξει και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του Ανώτατου Πολιτειακού Άρχοντα, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος του.

Με αυτόν τον τρόπο κάμφθηκαν οι ενστάσεις της ομάδας των «53+» (Τσακαλώτος, Χριστοδουλοπούλου, Δρίτσας κ.λπ.) η οποία προ ημερών είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία της για μία σειρά ζητημάτων μεν αλλά κυρίως για την απευθείας εκλογή του ΠτΔ από τους πολίτες κάνοντας λόγο για δυαρχία.

Με την εκλογή Προέδρου από τον λαό είχαν διαφωνήσει εκτός από τους «53» και στελέχη όπως οι κύριοι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, που είχε κάνει λόγο για πολιτειακό δυισμό, και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Για το σημαντικό ζήτημα των αρμοδιοτήτων τις οποίες θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι «θα γίνει μεγάλη διαβούλευση και έπειτα από επτά μήνες θα καταλήξουμε στις αποφάσεις».

Την ίδια στιγμή, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε “Βουλή, Βουλή και τότε δημοψήφισμα». Με αυτόν τον λακωνικό τρόπο, δηλαδή, περιέγραψε τη νέα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι επιθυμούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό και ότι γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα θα έκανε δημοψήφισμα προκειμένου “οι Έλληνες να εκφράσουν συμβουλευτικά τη δική τους προτίμηση”.

Η πρόταση Τσίπρα άλλαξε γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, η πρόταση άλλαξε και έγινε «Βουλή, Βουλή και τότε δημοψήφισμα».

Η διαδικασία θα παραμείνει ως έχει και μόνο σε περίπτωση αδυναμίας της Βουλής, όπως έγινε τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο Σταύρος Δήμας δεν συγκέντρωσε τις ψήφους για να εκλεγεί, αντί για διάλυση της Βουλής θα εκλέγεται ο Πρόεδρος από το εκλογικό σώμα.

 

Aλέξης ΤσίπραςΑλέκος Φλαμπουράρηςεκλογή ΠτΔσυνταγματικη αναθεωρρηση