Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την απλή αναλογική και την καθιέρωση δικαιώματος ψήφου στην ηλικία των 17 ετών.
Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.
Την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ψήφισαν 179 βουλευτές στην ονομαστική ψηφοφορία: 153 του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, 15 του ΚΚΕ, 9 της Ένωσης Κεντρώων, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.
Το ΚΚΕ καταψήφισε τη διατήρηση του ορίου εισόδου των κομμάτων στο 3%, όπως και οι οικολόγοι συνεργαζόμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσιρώνης και Γ. Δημαράς.
Αναλυτικά:
Άρθρο 1 (Ψήφος στα 17)
Ναι: 180
Όχι: 81
Παρών: 20
Άρθρο 2 (Απλή Αναλογική)
Ναι: 179
Όχι: 83
Παρών: 19
Άρθρο 3 (Όριο εισόδου στη Βουλή 3%)
Ναι: 163
Όχι: 101
Παρών: 17
Άρθρο 4 (Ισχύς διατάξεων από επόμενες εκλογές με πλειοψηφία 2/3)
Ναι: 179
Οχι: 86
Παρών: 16
Άρθρο 5
Ναι: 179
Οχι: 86
Παρών: 16
Η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους, κάτι που έγινε γνωστό από τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, όπως και έκανε. Αυτό σημαίνει ότι ο εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Καταψήφισε επί της αρχής ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος χαρακτήρισε «αίτημα των καιρών» την απλή αναλογική.
Διαφοροποιήσεις βουλευτών σημειώθηκαν στο Ποτάμι, αφού ψήφισαν «παρών» σε άρθρα οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιάννης Μαυρωτάς και ο Σπύρος Δανέλλης, ενώ η θέση του κόμματος ήταν «όχι» σε όλα. στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Επίσης οι βουλευτές Γ. Αμυράς, Γ. Μαυρωτάς και Αχ. Ιλχάν είπαν «παρών» στην μείωση του ορίου της εκλογικής ηλικίας στα 17. Ο κ. Ιλχάν δήλωσε, όμως, παρών και στη διατήρηση του ορίου του 3%. «Παρών» ψήφισε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.