Η αρχή έγινε με την επανατοποθέτηση της φωτογραφίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον τοίχο με τις φωτογραφίες όλων των Προέδρων του Κόμματος. Μία κίνηση από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη συμβολική και επικοινωνιακή με δύο μηνύματα. Το πρώτο είναι η διόρθωση του λάθους που διέπραξαν οι συνεργάτες του νυν Προέδρου, όταν κατέβασαν τη φωτογραφία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το δεύτερο είναι η ένδειξη καλής θέλησης για την αποκατάσταση της επικοινωνίας και της σχέσης των δύο ανδρών.
Το επόμενο βήμα δεν άργησε να γίνει. Ο «πάγος έσπασε» κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ των δύο ανδρών στο γραφείο του Προέδρου της ΝΔ στη Βουλή, που πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, όπως διέρρευσε και από τις δύο πλευρές.
Στο πολιτικό επίπεδο οι δύο πλευρές δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αρκέστησε σε ένα «όλα καλά», μετά το τέλος της συνάντησης. Όμως, λίγες μέρες πριν, φρόντισε να εκπέμψει το πολιτικό του στίγμα μέσω συνεντεύξεων, και να κάνει διακριτές τις διαφορές του στα ζητήματα αντιπολιτευτικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, διαφορές που εκφράζουν σε σημαντικό βαθμό την Καραμανλική πτέρυγα.
Αλλά, επειδή δεν γνωρίζει μόνο τη διάταξη αλλά και τη δυναμική των συντελεστών στην πολιτική σκακιέρα και βεβαίως ποιες κινήσεις ενδείκνυνται και πότε ακριβώς, φρόντισε, επίσης, να στείλει προς τα κομματικά στελέχη και μέλη το μήνυμα για την ανάγκη στήριξης του Προέδρου από όλους, ανεξαιρέτως.
Όπως εξηγεί έμπειρο στέλεχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει άνοιγμα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και το Καραμανλικό στρατόπεδο δεν ήταν μόνον αναγκαία και σοφή αλλά και αναμενόμενη κίνηση. Όχι μόνο γιατί ο δρόμος προς την εξουσία ανοίγει με συνθέσεις και όχι με στείρους αποκλεισμούς. Ούτε γιατί είναι αναγκασμένος να τηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Ούτε ακόμη γιατί σε επίπεδο πολιτικής, στελεχιακής σύνθεσης και εκπροσώπησης δεν του βγήκε μέχρι σήμερα η συνταγή, παρά την ραγδαία-αλλά όχι ολοκληρωτική-δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά, γιατί, κατά το ίδιο πάντα στέλεχος, η πολιτική είναι μεγάλο γήπεδο. Απαιτεί μεγάλους «παίκτες», με ταλέντο. Με μαεστρία. Με αναφορά στο μεγάλο, ευρύ κοινό. Στην πολιτική, ακόμη κι αν έχεις τις λύσεις, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να φτιάξεις και τους κώδικες. Πολιτικούς και επικοινωνιακούς. Πρέπει να φτιάξεις και ομάδα. Με νέους αλλά και με έμπειρους παίκτες. Ώστε όχι μόνο να ξέρεις τις λύσεις αλλά κυρίως πότε και με ποιους μπορείς να τις εφαρμόσεις.