Η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Τουρκία ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Στην σύσκεψη, που κράτησε 2,5 ώρες, μετείχαν εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την Προστασία του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης.
Στην σύσκεψη – από την οποία απουσίαζε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που βρισκόταν το συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες – συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις εξελίξεις στην γειτονική Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.
Το Μαξίμου ανησυχεί για τα γεγονότα στην Τουρκία. Ιδιαίτερα μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα στην γειτονική χώρα, μεγάλος φόβος της κυβέρνησης είναι η πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.
Άλλωστε, είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα οι ροές στο Αιγαίο να αυξηθούν επικίνδυνα. Ήδη, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στη Λέσβο, έχουν αυξηθεί οι ροές. Όπως λένε, δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν αλλά δεν είναι και οι μηδενικές ροές του προηγούμενου διαστήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σχετίζονται με τα πρόσφατα γεγονότα.
Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας χθες στη Βουλή, παραδέχθηκε ότι το ανεπιτυχές πραξικόπημα κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «μπορεί να έχει επιπτώσεις στο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα». Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η κατάσταση έχει διαφοροποιήσεις. Τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν πιθανότατα επιπτώσεις στο προσφυγικό. Θα πρέπει ενωμένα η Βουλή, με υποχωρήσεις της συμπολίτευσης με υποχωρήσεις της αντιπολίτευσης να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, γιατί το πρόβλημα μπορεί να δυσκολέψει. Δεν το λέω για να σπείρω πανικό. Δουλειά της Βουλής είναι να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Όσο πιο χαμηλούς τόνους έχουμε, τόσο πιο καλά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».
Προβληματισμός υπάρχει και για ενδεχόμενες επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία με την η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, σε συνδυασμό με την πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, την οποία, δεν αποκλείει ο Ερντογάν.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι διαδικασίες μπορεί να είναι χρονοβόρες και όσο η ηγεσία της γειτονικής χώρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, τόσο η ελληνική δικαιοσύνη έχει τα χέρια της δεμένα.