Τσίπρας: Να «τρέξουμε» για την απομείωση του χρέους-Μοσκοβισί: Είναι η ώρα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων

Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιέρ Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου, με το θέμα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία να κυριαρχεί στη συζήτησή τους.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Μοσκοβισί την ανάγκη, μετά τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες του καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

«Πολύ δύσκολο το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή η ελληνική πλευρά στήριξε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα και επισήμανε πως όταν πιάσει «φωτιά» το σπίτι του γείτονά σου, η γειτονιά ανησυχεί. «Και ελπίζω ότι πολύ σύντομα οι γείτονες μας θα επιστρέψουν στη σταθερότητα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο τελευταίος μήνας ήταν πολύ δύσκολος μήνας για την Ευρώπη συνολικά, είχαμε το Brexit, είχαμε την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, το πραξικόπημα στην Τουρκία. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι γιατί στην ιστορία μας είχαμε το πραξικόπημα το 1967 για 7 χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι από θέση αρχής υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και «μια αίσθηση ασφαλείας».

Σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «έχει φύγει το θέμα του Grexit από το τραπέζι».

Η στήριξη, βέβαια, φαίνεται πως έρχεται σε αντάλλαγμα την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς ο Γάλλος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι πρέπει να διευθετηθούν κάποια προαπαιτούμενα και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα.

Έπειτα από τη συνάντηση του με τον κ. Τσίπρα ο Επίτροπος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ότι δεν υπάρχει πλέον το Grexit» και «μιλάμε για επιτυχία». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι βρίσκεται σε συνεννόηση η Κομισιόν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την δεύτερη αξιολόγηση.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι ώρα για επενδύσεις και σταθερότητα και κάλεσε την Ελλάδα να κάνει το πρόγραμμα δίκη της ιδιοκτησία, ενώ όσον αφορά με τις επενδύσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν σημαντικό το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Κίνα για την προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει  ότι είναι η ώρα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων, τονίζοντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα ήδη φέρνει αποτελέσματα.

«Ήρθα σαν φίλος», δήλωσε ο Επίτροπος.

Παράλληλα, κατά τα πρώτα λεπτά της συνάντησης, ο κ. Μοσκοβισί είπε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ότι συχνά επισκέπτεται την χώρα μας για τις διακοπές του. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από ερώτηση που του έκανε ο Γάλλος επίτροπος για το αν θα κάνει φέτος καλοκαιρινές διακοπές του απάντησε: «Θα εξαρτηθεί, από τις εξελίξεις. Ίσως μία εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο».

Δείτε ολόκληρο τον διάλογο του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιέρ Μοσκοβισί μπροστά στις κάμερες.

Aλέξης Τσίπραςεπίσκεψη Μοσκοβισί