Τσίπρας: Θα κάνω δημοψήφισμα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό

Δημοψήφισμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, τονίζοντας ότι η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αποτελεί «ώριμη σκέψη».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι από τη στιγμή που οι πολίτες εκλέγουν Κοινοτάρχη ή Δήμαρχο, μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το ίδιο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς Κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις Δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτάται ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που μεταδίδεται το βράδυ της Πέμπτης.

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει για το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί δυαρχία, καθώς δεν είναι εποικοδομητική.

«Βασικός άξονας μιας αναθεώρησης είναι οι ώριμες αλλαγές για εγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει την ευκαιρία να ενισχυθεί ο λαϊκός παράγοντας, μέσα από δημοψηφίσματα, μέσα από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική».

Όσο για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εκλογικό νόμο, ο ίδιος υπερασπίστηκε την πρόταση της Κυβέρνησης και αποκρούοντας τα περί «συνταγής ακυβερνησίας» που του χρεώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε ότι ότι «η ακυβερνησία δεν είναι ένα σενάριο που με απασχολεί».

Aλέξης ΤσίπραςδημοψήφισμαΠρόεδρος της Δημοκρατίας