Ψηφίστηκε επί της αρχής ο εκλογικός νόμος με 162 "ναι"

Εγκρίθηκε επί της αρχής το εκλογικό νομοσχέδιο από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

Εκτός από τις θετικές ψήφους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και της Ένωσης Κεντρώων (συνολικά 162 βουλευτές), ο νόμος καταψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Παρών δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να κρατά κρυφά τα χαρτιά της παίζοντας ουσιαστικά το παιχνίδι του ρυθμιστή, με τον βουλευτή Γιάννη Λαγό να δηλώνει ότι το κόμμα επιφυλάσσεται για την ψήφο του στην Ολομέλεια στις 19 και 20 Ιουλίου.

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης τόνισε νωρίτερα ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο ενώ θα δηλώσει «παρών» στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και «ναι» στο άρθρο για την ψήφο στα 17 έτη.

«Φέρτε την απλή και θα σας το ψηφίσω όλο» είπε, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «τώρα έχετε βρει νέους συμμάχους, δεν ξέρω, τους συναδέλφους της Χρυσής Αυγής, και φτάνετε τους 197. Συνέλθετε».

«Η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την απλή αναλογική»είπε σε άλλο σημείο ο Στάθης Παναγούλης, ενώ άσκησε κριτική στον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είχε δηλώσει ότι “υπάρχει χρόνος ως τις 20 Ιουλίου” για να αλλάξουν γνώμη τα κόμματα.

Από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής απάντησε:  «Δεν είπα αυτό. Αποστασίες εννοούσα; Με αδικείς» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αναφερόταν στη στάση των προοδευτικών κομμάτων.

«Δεν άκουσα τη δήλωσή σας, την είδα στον «Σκάι» παραδέχθηκε ο κ. Παναγούλης.

Βουλήεκλογικός νόμοςΠαναγούληςΣΥΡΙΖΑΧρυσή Αυγή