Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το ελληνικό χρέος και την πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, το Κυπριακό άλλά και τις εξελίξεις που σχετίζονται με το Brexit, καθώς και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.
Στην περίπου 30λεπτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαράκ Ομπάμα, κατόπιν αιτήματος του αμερικανού Προέδρου, ήταν παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους ήταν το πρώτο που έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλληνας Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος καθώς η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα.
Ειδικά σε ότι αφορά το ΔΝΤ σημείωσε ότι από τη μια γίνονται δεκτές από την ΕΕ οι προτάσεις του για λήψη μέτρων, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο χρέος.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την κατανόηση του για τις ελληνικές θέσεις, ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου για συνομιλίες σχετικά με το χρέος.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ο Πρωθυπουργός αφορούσε στο προσφυγικό με τον κ. Τσίπρα να περιγράφει την δημιουργηθείσα κατάσταση με τους 60.000 περίπου πρόσφυγες στην χώρα αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός. Σημείωσε δε ότι οο ρόλος του ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει σημαντικός, ενώ έθιξε το ζήτημα του πολέμου στην περιοχή ως αιτίας των προσφυγικών ροών και της αναγκαιότητας λήξης του.
Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο Κυπριακό με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, και ότι πρέπει να φύγουν από το νησί οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης ενώ εξήρε τον ρόλο και την στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και παρότρυνε την χώρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.
Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στην στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης και χώρας που συνομιλεί με όλες τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε ο έλληνας Πρωθυπουργός τόσο με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, όσο και με τον Πρόεδρο της Κίνας, γεγονός που ερμηνεύεται από την Αθήνα ως ένδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας.
Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο Πρωθυπουργός αφορούσε στο Κυπριακό με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει τόσο ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, όσο και στο ότι πρέπει να φύγουν από το νησί οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό ζήτημα.
Επίσης αναφέρθηκε και στην εξαιρετική αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και πρότεινε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός μίλησε στον πρόεδρο Ομπάμα για την ειδική ατζέντα αντιμετώπισης της διαφθοράς που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και ζήτησε στο πλαίσιο αυτό την συνεργασία και στήριξη των ΗΠΑ.