Guardian: η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ και το πιθανό πραξικόπημα στην Ελλάδα

Στις θετικές επιπτώσεις όσον αφορά στον περιορισμό των πολιτικών λιτότητας που θα μπορούσε να έχει σε όλη την Ευρώπη μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα επισημαίνει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian, το οποίο υπογράφει ο Owen Jones.

Παράλληλα, βέβαια, επισημαίνει τόσο τις αντιδράσεις που η προοπτική αυτή συναντά εντός των μηχανισμών της ΕΕ στις Βρυξέλλες όσο και την ύπαρξη διαφωνιών και τριβών εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το τι δέον γενέσθαι.

Αναφέρεται, δε, και στην ύπαρξη αντι-αριστερών αισθημάτων σε μερίδα του ελληνικού πληθυσμού από πριν και κατά τη διάρκεια της επταετίας, θυμίζοντας την άνοδο της Χρυσής Αυγής τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας νύξη ακόμη και για κινήσεις, ανάλογες αν και όχι ίδιες, με πραξικόπημα σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ!

Πιο συγκεκριμένα, ο Owen Jones, ξεκινά το άρθρο του με την παρατήρηση ότι ένας ακόμη πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη, αυτή τη φορά όχι με όπλα και τανκς αλλά με χρηματοπιστωτικές αγορές και με διατάγματα από την ΕΕ.

«Η κλυδωνισμένη από τη λιτότητα Ελλάδα ίσως είναι στα πρόθυρα εθνικών εκλογών που μπορεί να φέρει στην εξουσία μία κυβέρνηση που αντιτίθεται στη λιτότητα», σημειώνει. Και προσθέτει ότι πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική νίκη εκτιμώντας ότι «αναμφισβήτητα θα είναι μία προσπάθεια να πνιγεί το πείραμα εν τη γενέσει του. Αυτό δεν θα έχει σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους μας που θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο κοινωνίας και ένα διάλειμμα από τα χρόνια τις λιτότητας», προσθέτει ο Jones.

Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στις δραματικές συνθήκες διαβίωσης που έχουν πλέον κυριαρχήσει στην Ελλάδα με την φτώχεια και την ανεργία να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος. Το ποσοστό φτώχειας έχει εκτοξευτεί στο 40,5% και οι έρευνες δείχνουν πώς οι βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, έχουν πληγεί σοβαρά από τις περικοπές δαπανών. Δεν είναι απορίας άξιον, παρατηρεί ο Jones, που η χώρα βιώνει μια πολιτική πόλωση που προκαλεί συγκρίσεις με την «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» και επισημαίνει την άνοδο της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις, τονίζοντας ότι μπορεί το ποσοστό τις στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να έχει μειωθεί, όμως, δεν παύει να είναι απειλή.

«Σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες -με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις Ισπανίας και Ιρλανδίας- η οργή και η απογοήτευση για τη λιτότητα έχουν διοχετευτεί στις τάξεις της λαϊκής αριστεράς. Μετά από αρκετά χρόνια στο περιθώριο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος στις ελληνικές κάλπες για τις ευρωεκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα έναντι της κυβερνώσας κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Υπογραμμίζει ότι μετά από χρόνια κοινωνικής καταστροφής, αυτό που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική για όλους τους ανθρώπους ελπίδα. «Αν και έχει παραιτηθεί από το αίτημα της άμεσης παραγραφής του χρέους, επιθυμεί λύση μέσω της διαπραγμάτευσης. Επισημαίνει το παράδειγμα της διαπραγμάτευσης για την διαγραφή μέρος του χρέους όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953.

Το μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ότι η αποπληρωμή του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, παρά μέσω της περιστολής των δαπανών. Θέλει η νέα σύμβαση με την Ευρώπη να στηριχθεί από μία τράπεζα επενδύσεων, υπερπάντων αγώνα ενάντια στην φοροδιαφυγή που ενδημεί στην ελληνική κοινωνία, ένα πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης, μία αύξηση του κατώτατου μισθού και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Σε συνεργασία με τις δυνάμεις κατά της λιτότητας στην Ισπανία, το κόμμα Podemos, o ΣΥΡΙΖΑ θέλει η ΕΕ να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας», σημειώνει.

«Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο» συνεχίζει το άρθρο. «Η αποφασιστική αντίσταση από το καθεστώς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, που κυβερνήθηκε από τη χούντα την επταετία 1967-1974, έχει ακόμη αντιαριστερά αισθήματα στο βαθύ κράτος».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στους κόλπους της αστυνομίας η Χρυσή Αυγή έχει σημαντική επιρροή αλλά και ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για βασανισμούς αντιφασιστών διαδηλωτών. Προσθέτει επίσης ότι ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει προειδοποιήσει για ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία, εάν αλλάξει η πορεία η χώρα. Παρατίθενται και οι δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker ο οποίος παρενέβη στις εξελίξεις, λέγοντας ότι «οι Έλληνες δεν πρέπει να ψηφίσουν με λάθος τρόπο», ότι «δεν επιθυμεί στην εξουσία της Ελλάδας ακραίες δυνάμεις» και ότι προτιμά «οικεία πρόσωπα».

Κατά την βρετανική εφημερίδα δεν θα πρέπει να αποκλείεται εντελώς, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιου είδους πραξικόπημα, ακόμη και αν αυτό έχει πολύ πιο ήπια μορφή από αυτό των Συνταγματαρχών το 1967, ενώ σημειώνεται ότι έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις περί πρόκλησης σοβαρής αναταραχής με μαζική φυγή κεφαλαίων και με φαινόμενα bank runs.

Στη συνέχεια, ο Jones κάνει αναφορά και στις εσωτερικές διαφωνίες, όπως λέει, που υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι οι επιλογές της ηγεσίας του κόμματος δέχονται επικρίσεις από την αριστερή του πτέρυγα. Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα επισημαίνει τις απόψεις του Κώστα Λαπαβίτσα, καθηγητή Οικονομικών στο LSE, ο οποίος πιστεύει ότι το πρόγραμμα του κόμματος είναι αδύνατο να εφαρμοστεί εντός μιας νομισματικής ένωσης και χαρακτηρίζει αφελή την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μεταμορφώσει την Ευρώπη.

Ο Κ. Λαπαβίτσας, όπως σημειώνεται στο άρθρο, πιστεύει ότι θα υπάρξει «σύγκρουση μεταξύ μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Ε.Ε. και πως η Ελλάδα θα χτυπηθεί από εκβιασμούς και ενδεχόμενες «θανάσιμες πιέσεις» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες θα μπορούσαν να στραγγαλίσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα μέσα σε λίγες ημέρες. Το “Grexit” μπορεί να συμβεί, είτε το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι» φέρεται να προειδοποιεί.

Ο Jones κλείνει το άρθρο του σημειώνοντας δύο λόγους για τους οποίους η Ελλάδα χρειάζεται την έκδηλη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων.

Ο πρώτος λόγος, εκτιμά, είναι για να προστατευθεί από όλα τα είδη των επιθέσεων, σαν αυτά που προαναφέρθηκαν, και από την άλλη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμπαρασύρει και άλλα ευρωπαϊκά κόμματα που τάσσονται ενάντια στην λιτότητα σε μια ανοδική πορεία, όπως είναι το Podemos στην Ισπανία αλλά ακόμη και το die Linke στη Γερμανία.

«Ακόμη και στην παραδοσιακή Βρετανία όπου οι Εργατικοί είχαν «αδελφοποιηθεί» με το ΠαΣοΚ, υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθούν δυνάμεις μέσα στο κόμμα των Εργατικών που θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν ένα ριζοσπαστικό πρόταγμα, ενώ και άλλες πολιτικές ομάδες (όπως οι «Πράσινοι») να κερδίσουν μέρος της υποστήριξης των ψηφοφόρων», επισημαίνεται.

Ο αρθρογράφος, κλείνοντας, αναφέρει ότι «το 2015 μπορεί τελικά να είναι μία χρονιά, κατά την οποία η λιτότητα θα αναμετρηθεί με τους αντιπάλους της σε όλη την Ευρώπη». Και εκτιμά ότι ή θα είναι η χρονιά που θα δοθεί μια δημοκρατική μάχη είτε η οικονομική τρέλα θα μας στραγγαλίσει όλους μέχρι θανάτου. «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων» καταλήγει ο Jones.

ΕΕεκλογέςλιτότηταΣΥΡΙΖΑ