Νομική υπερβολή που δεν στοιχειοθετείται χαρακτήρισε ο Υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, τις αντιδράσεις της COSCO για τις αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αν και αναλαμβάνει την ευθύνη.
Οι όποιες αλλαγές είχε κάνει η κυβέρνηση στο κείμενο δεν αφορούσαν τη συμφωνία αλλά τον κυρωτικό νόμο και επρόκειτο για αλλαγές ορθής νομοθέτησης, είπε ο κ. Δρίτσας στον ΣΚΑΙ και σημείωσε ότι ο κυρωτικός νόμος είναι στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης η οποία μπορεί να κάνει αλλαγές αρκεί να μην έρχονται σε σύγκρουση με τη σύμβαση παραχώρησης. Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, οι αλλαγές που έγιναν δεν είχαν στόχο να αμφισβητήσουν τη σύμβαση και να αλλάξουν οι όροι.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συνέβη, λέγοντας πάντως ότι οι αλλαγές που έγιναν στον κυρωτικό νόμο, δεν προήλθαν από το υπουργείο του αλλά από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και συμπλήρωσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
Η Κυβέρνηση προχώρησε σε όλες τις αλλαγές που ζητούσε η κινεζική εταιρία και ο Υπουργός Ναυτιλίας, σημείωσε ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της καλής πίστης και εν όψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα. Η συμφωνία για την μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO κυρώθηκε με 223 ψήφους υπέρ -των βουλευτών των έξι εκ των οκτώ κομμάτων- που σηματοδοτούν μια ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής.
Υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων και καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ (25 ψήφοι). Το ΚΚΕ υπερψήφισε, ωστόσο, την τροπολογία για το Κερατσίνι και τα άρθρα για το Λιμενικό Σώμα, πλην αυτού για την συμμετοχή του Λιμενικού στην FRONTEX.
Η Χρυσή Αυγή έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία την αρχή του και άρθρα του νομοσχεδίου και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το άρθρο 10α, για τις εργασιακές σχέσεις.