Αξιολόγηση, αναδιάρθρωση χρέους, μεταρρυθμίσεις και προσφυγικό στην ατζέντα Γιουνκέρ

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, αλλά και με κοινωνικούς εταίρους. Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθούν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και το προσφυγικό.

Ο κ. Γιουνκέρ θα γίνει δεκτός στις 11 από τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ακολούθως θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί και τα γραφεία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής όπου θα έχει επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, ο Πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει πως δόθηκε σκληρή μάχη για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μια μάχη που -όπως λέει- στέφθηκε από επιτυχία, ενώ αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζοντας την ευθύνη που πέφτει στους ώμους των Ελλήνων.

“Δώσαμε σκληρή μάχη για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και πετύχαμε. Η Ευρωζώνη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την Ελλάδα” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ και δηλώνει πως “από το καλοκαίρι του 2015 κανένας δεν μιλάει στα σοβαρά για Grexit”, σημειώνοντας ότι “αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καταφέραμε και οι ελληνικές αρχές και οι αρχές της Ευρωζώνης να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία και η συμφωνία αυτή γίνεται σεβαστή και από τις δύο πλευρές”.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι “η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες” στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και εκφράζει τον “θαυμασμό” του για τον τρόπο που οι Έλληνες αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα.

Aλέξης ΤσίπραςΓιουνκέρΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣσυνάντηση