Συναντήσεις Τσίπρα-πολιτικών αρχηγών: "Στοίχημα" ο μαγικός αριθμός των 200 βουλευτών για τον εκλογικό νόμο

Κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου, για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση ξεκινά από σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις τους. Στα σχέδια του κ. Τσίπρα είναι να παρουσιάσει στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ένα κατ’ αρχήν πλαίσιο προτάσεων, βάσει των οποίων θα είναι η περαιτέρω «αναλογικοποίηση» του εκλογικού νόμου – από τη μερική μείωση του μόνους των 50 εδρών έως την εφαρμογή απλής και ανόθευτης αναλογικής. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα θέσει το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα λάβει αποφάσεις σε κομματικό επίπεδο, πριν η Κυβέρνηση χειριστεί την υπόθεση στο τελικό στάδιο.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 5 το απόγευμα με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ και Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ενώ την Πέμπτη στις 12.00 θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16.00 την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και στις 18.00 τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κύκλος των επαφών θα κλείσει την Παρασκευή όπου θα συναντήσει στις 10.00 τον επικεφαλής του “Ποταμιού” Σταύρο Θεοδωράκη και στις 12.00 με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κλίμα έχει ήδη δηλητηριαστεί με εκατέρωθεν βολές. Πηγές της Συγγρού αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση κυρίως για να συζητήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, που «πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα, και δευτερευόντως για τον εκλογικό νόμο». Σημειώνουν ότι οι θέσεις του προέδρου της ΝΔ και συνολικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρες.

«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές», λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση θα προτείνει την καθιέρωση απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους. «Όχι» σε αλλαγή του εκλογικού νόμου απαντά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, όμως, και οι δυο συμφωνούν στο σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται τελικά να καταλήγει στη διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή κάτι που θεωρεί αδιαπραγμάτευτο ο Πρόεδρος της ΝΔ, ενώ η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα για ψήφο στα 17 συναντά την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Κόκκινη γραμμή αποτελεί για τους ΑΝΕΛ η ύπαρξη του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και αυτό για τους γνωστούς εθνικούς λόγους. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, άλλωστε, δεν φοβούνται το συγκεκριμένο όριο, γιατί στις εκλογές θα το ξεπεράσουν κατά πολύ», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, στο Real.gr.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι οι βασικές θέσεις του κόμματος είναι η απλή αναλογική, κανένα μπόνους στο πρώτο κόμμα και πλαφόν εισόδου στη Βουλή το 3%.

Aλέξης Τσίπραςεκλογικός νόμοςΜέγαρο ΜαξίμουΠολιτικοί ΑρχηγοίσυναντήσειςΣυνταγματική Αναθεώρηση