Υπάρχει ζωή και χωρίς τους θεσμούς! Ποια είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Στην προβολή της χώρας στο εξωτερικό, στην ανάπτυξη, στις θεσμικές αλλαγές και στη δημιουργία ενός κράτους πρόνοιας επικεντρώνεται η κυβέρνηση, απαλλαγμένη πια από το άγχος της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης. Πιο αναλυτικά:

Το νέο Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής εγκαινίασε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Στόχος αυτού του οργάνου θα είναι η προβολή της χώρας για την προσέλκυση τουριστών και επενδύσεων. Αυτή η ενέργεια θα στοχεύσει στην ανοικοδόμηση της εικόνας της Ελλάδας, μια εποχή που τη χρειάζεται περισσότερο από ποτε. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο (και έκτακτα όποτε χρειάζεται) και εκτός από τον Πρωθυπουργό θα αποτελείται και από εφτά υπουργούς.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα, μετά και το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης. Όπως λένε από το Μαξίμου, αυτή θα κινηθεί σε τρεις άξονες. Στην ανάπτυξη, στις θεσμικές αλλαγές και στην κοινωνική πολιτική.

Ο Πρωθυπουργός  θα παρουσίασει την Πέμπτη, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη “δίκαιη ανάπτυξη”, όπως την ονομάζουν από το Μαξίμου. Στην εκδήλωση, η οποία θα γίνει στο μουσείο της Ακρόπολης, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την πορεία των μεγάλων έργων της χώρας, ενώ θα αναφερθεί και στα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης (πχ πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κλπ). Στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για ανάπτυξη εντάσσεται και η άφιξη του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά τις θεσμικές αλλαγές, είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μέχρι ώρας, βρισκόμαστε εν αναμονή της σύστασης και των προτάσεων των ενδοκυβερνητικών επιτροπών για αυτά τα δύο θέματα.

Τέλος, για ακόμα μία φορά η κοινωνική πολιτική βρίσκεται στο προσκήνιο για την κυβέρνηση. Σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αποκάλυψε ότι στα μέσα Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Αρχικά το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 30 δήμους, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η διεύρυνσή του σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλους του χρόνου. Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής εντάσσεται και η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 15% απο την 1η Ιουλίου.

Aλέξης ΤσίπραςανάπτυξηκυβέρνησηΜέγαρο Μαξίμου