"Στροφή" στην ήπια προσέγγιση από Ευρωπαίους αξιωματούχους

Σε αλλαγή τακτικής φαίνεται ότι προχωρούν ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμβλύνοντας το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων τους όσον αφορά στην Ελλάδα, προφανώς συνεκτιμώντας και την αρνητική επίδραση, ως προς τους στόχους τους, που αυτές έχουν στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της χώρας με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις.  Στην πρώτη γραμμή του ελιγμού αυτού εμφανίζονται οι Γάλλοι (Ολάντ, Μοσκοβισί) ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ αρκέστηκε να αποφύγει τις «προειδοποιητικές βολές». Πέραν των λόγων, πάντως, σε επίπεδο πράξεων, δεν φαίνεται, προς το παρόν ν’ αλλάζει τίποτε συγκεκριμένο.

Χαρακτηριστική της «στροφής» αυτής που επιχειρείται, καταρχήν τουλάχιστον, σε επίπεδο εντυπώσεων είναι η τελευταία δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος μετά τις νύξεις περί Grexit και τα συναφή δήλωσε ότι η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς πιστωτές πρέπει να «γίνει πολύ πιο ελαφριά» και λιγότερο «επεμβατική». Ο Μοσκοβισί υποστήριξε ότι «βγαίνουμε από τη λογική της τρόικας ως έχει, που πλέον δεν γίνεται ανεκτή από τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει την εντύπωση πως βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό επιτήρηση».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα παρά το τεράστιο χρέος και την υψηλή ανεργία επανήλθε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Και υποστήριξε ότι μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, στο πλαίσιο της πιθανής υπαγωγής της Ελλάδας στο μηχανισμό της προληπτικής πιστωτικής γραμμής αυξημένης επιτήρησης, θα μπορούσε αυτή η επιτήρηση, τελικά, να είναι λίγο πιο χαλαρή έτσι ώστε «οι Έλληνες να ορίζουν την οικονομική πολιτική της χώρας τους».

«Εάν αύριο υπάρξει μια γραμμή πιστώσεων 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι λογικό ότι θα συνεχιστεί η επιτήρηση αλλά όχι στα πάντα, όχι συνεχώς, απλώς για περίπου δέκα πεδία πολιτικής που είναι πολύ σημαντικά» διευκρίνισε ο Μοσκοβισί. Και με τον τρόπο αυτό, όπως εκτίμησε, η τρόικα δεν θα είναι διαρκώς παρούσα στην Αθήνα, κάτι που προκαλεί και την έντονη λαϊκή δυσφορία πλέον, αλλά θα γίνονται συναντήσεις δύο φορές το χρόνο.

Μετά τον Μοσκοβισί, ο οποίος αν και Γάλλος θεωρητικά εκφράζει την γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήρθε η σειρά του Γάλλου προέδρου. Ο Φρανσουά Ολάντ, μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες χρειάζονται ελπίδα και όχι στιγματισμό». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι θα αναλάβει κάποιου είδους πρωτοβουλία μαζί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ «με τρόπο ώστε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ να μην περιπλέκουν πολύ τα πράγματα με την Ελλάδα» καθώς, όπως προσέθεσε,  «εάν η χώρα ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που τέθηκαν και συνεχίζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι Έλληνες θα πρέπει επίσης να έχουν δικαίωμα στην ελπίδα».

Ο Ολάντ προσπάθησε επισταμένα να αποφύγει κάθε δήλωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μετά από τις αντιδράσεις και το θόρυβο που προκάλεσαν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων τις περασμένες ημέρες. Ερωτώμενος για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, υποστήριξε ότι «υπάρχει μια πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα» αλλά εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός λέγοντας ότι «η κατάσταση δεν συγκρίνεται σε τίποτα με εκείνη πριν από 2,5 χρόνια, όταν κάποιοι αναρωτιούνταν εάν θα έπρεπε να παραμείνει ή όχι η χώρα στο ευρώ». Επίσης υπογράμμισε ότι δεν είναι δικός του ρόλος να αποφασίσει για λογαριασμό των ελλήνων βουλευτών και του ελληνικού λαού.

Φειδωλή και προσεκτική στα σχόλιά της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίστηκε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και η Άγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η διαδικασία προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα θα έχει «αίσια» έκβαση και  ότι είναι αισιόδοξη για την σταθερή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, πάντως, δεν είπε τίποτε περί ενεργειών από κοινού με τον Ολάντ προκειμένου να «χαλαρώσουν» λίγο τα πράγματα όσον αφορά στην Ελλάδα.

Τουναντίον, αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι λόγω πιέσεων κυρίως της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά αυξημένες διασφαλίσεις από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου προκειμένου να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και αγορές κρατικών ομολόγων. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters  η ΕΚΤ μπορεί να ζητήσει από τις κεντρικές τράπεζες χωρών όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία να διασφαλίσουν υπό τη μορφή προβλέψεων πρόσθετα κεφάλαια για να καλυφθούν ενδεχόμενες ζημίες από τις αγορές ομολόγων.

Όπως τονίζει το πρακτορείο, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει να πειστεί η Γερμανία να στηρίξει τα σχέδια για αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς θα συνεπαγόταν ότι οι κεντρικές τράπεζες των εν λόγων χωρών θα αναλάβουν τον κίνδυνο πιθανών ζημιών και όχι η ΕΚΤ.

ΕΚΤΕΛΛΑΔΑΜέρκελΜοσκοβισίΟλάντ