Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ειδησεογραφία των ημερών έχει η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο, αλλά και το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ενδιαφέρον έχει η εσωτερική πολυφωνία στη Κουμουνδούρου, αλλά και η στάση του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Όπως αναφέραμε και χθες είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση θα φέρει μέσα στο καλοκαίρι νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα βασίζεται στην απλή αναλογική. Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του bonus των 50 εδρών. Υπέρ της πλήρης κατάργησης είναι η πλειοψηφία της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, οι Οργανώσεις μελών του κόμματος και η τάση των 53+. Βέβαια στην Κουμουνδούρου υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός μικρότερου bonus (20-30 εδρών). Μια τέτοια άποψη στηρίζει και ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Η κυβέρνηση θα αναζητήσει συνεργασίες στη Βουλή, ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 βουλευτών, για να ισχύσει ο νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Ίσως η ύπαρξη ενός μικρού bonus να είναι το δέλεαρ της κυβέρνησης στα υπόλοιπα κόμματα (κυρίως ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων). Είδωμεν…
Το Μαξίμου βάζει φρένο στα σενάρια περί πρόωρων έκλογων, τα οποία φούντωσαν λόγω της συζήτησης για το νέο εκλογικό νόμο. Η κυβέρνηση λέει σε όλους τους τόνους πως η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς και προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η Όλγα Γεροβασίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και σήμερα να συμμετέχει ο λαός, με κάποιο τρόπο, στη συζήτηση για αυτό το θέμα. Πάντως το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος συνεχώς απομακρύνεται.
Την ιδέα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος την είχε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2011. Τότε, ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος είχε εκφράσει την άποψη πως κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό. Ουσιαστικά υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα προσπαθούσε να δεσμεύσει την αναθεωρητική Βουλή και να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση. Να θυμίσουμε πως με βάση το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να υπογράψει το διάταγμα για να γίνει κάποιο δημοψήφισμα. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση η άποψη του κ. Παυλόπουλου έχει βαρύνουσα σημασία…