Σε μία νέα δήλωση προχώρησε το πρωί της Τρίτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κάνοντας λόγο για πιθανό ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, όσον αφορά στο κομμάτι της συνταγματικής αναθεώρησης.
Στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε σε έναν ευρύ πολιτικό και κοινωνικό διάλογο χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Γεροβασίλη, ανέφερε πως “η πρόσκληση στο διάλογο θα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά κυρίως την κοινωνία και τους πολίτες”, ενώ ακόμη τόνισε πως “η διαδικασία αυτή αν πραγματοποιηθεί δεν θα γίνει πριν από το επόμενο καλοκαίρι”.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στη συνταγματική αναθεώρηση και στον νέο εκλογικό νόμο σχολίασε τα εξής: “Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταθέσει σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος στις 24 Ιουλίου, επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα. Η πρόσκληση στο διάλογο θα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά κυρίως την κοινωνία και τους πολίτες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει και σε έκταση και σε βάθος ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα. Με το ίδιο σκεπτικό η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα την πρότασή της στο θέμα του εκλογικού νόμου που συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Στόχος μας είναι να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και η ευρύτατη δυνατή συναίνεση τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στην κοινωνία”.
Στο ερώτημα αν βάση συζήτησης για τον νέο εκλογικό θα αποτελέσει η απλή αναλογική η κα. Γεροβασίλη σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οπως διατύπωσε ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής θα είναι στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, ένα σύστημα απλής αναλογικής. Η τελική πρόταση της κυβέρνησης δεν έχει διαμορφωθεί. Γίνεται συζήτηση, κατατίθενται απόψεις, προτάσεις και σκέψεις στη συνέχεια αυτό θα περάσει από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα όπως και από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελική πρόταση από μέρους της κυβέρνησης».
Η κ. Γεροβασίλη, συνέχισε αναφερόμενη στην αξιολόγηση, λέγοντας πως “οι συζητήσεις με τους θεσμούς αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα, ώστε να ξεκινήσει από αύριο η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια”.
“Αναμένεται, εντός της ημέρας, η υπογραφή μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τους αναδόχους του”, συμπλήρωσε, ενώ προσέθεσε ότι “στο μνημόνιο κατανόησης θα καταγραφούν οι αλλαγές που έχουν προκύψει, στην πορεία για την υπογραφή της τελικής σύμβασης”.
Επεσήμανε ότι χρονικός ορίζοντας για την υπογραφή της σύμβασης είναι η 16η Νοεμβρίου 2016, για να τονίσει πως «συνεπώς η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν σημαίνει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων». Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι επιδίωξη των διαπραγματεύσεων αυτών είναι να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον όπως:
-Η αύξηση των επενδύσεων με δημόσιο όφελος από πλευράς του αναδόχου.
-Το εμπροσθοβαρές των επενδύσεων αυτών.
-Η αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου, με αντίστοιχη μείωση της δόμησης.
-Η ανοιχτή σύνδεση του χώρου με τον οικιστικό ιστό, και άλλες, τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Τέλος, όσον αφορά στο θέα του 13ου και 14ου μισθού, η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημείωσε πως “πρόκειται για εντελώς ανύπαρκτο ζήτημα” και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, “αντί να υπερασπίζεται τα προαναφερθέντα που δεν απειλούνται από κανέναν, να πάρει θέση για τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις”.