Τσίπρας: Επανεκκινούνται οι σχέσεις των δύο χωρών - Πούτιν: Τριπλάσιοι οι Ρώσοι τουρίστες αν λυθεί το θέμα της βίζας

Με την κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και του Βλάντιμιρ Πούτιν, ολοκληρώθηκε ο κύκλος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας, αφού προηγουμένως υπεγράφησαν οι συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες από τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο έτος και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών καθώς και ότι πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική συγκυρία, όπου η χώρα μας αφήνει πίσω της την περίοδο της αβεβαιότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι “είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε το 2015 δύο φορές και να θέσουμε τις βάσεις για την ενίσχυση της πολυεπίπεδη συνεργασία. Μια συνεργασία που αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα” ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε πως σε συνέχεια της συνόδου της μεικτής διυπουργικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι, συζητήσαμε για τις προοπτικές της συνεργασίας μας στους ενεργειακούς φορείς.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, οι συζητήσεις εστίασαν και στην ενίσχυση των ροών τουριστών προς τη χώρα μας και την προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη ρωσική αγορά. Προχωρούμε συντονισμένα στην προώθηση της Ελλάδας, ως προορισμό για τους Ρώσους τουρίστες, τόνισε προσθέτοντας ότι “παράλληλα είχαμε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων. Συζητήσαμε την αναβάθμιση των πολιτικών μας σχέσεων”.

“Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσία και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας”, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε ότι “στηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και των επιθέσεων κατά αμάχων από όπου και αν προέρχονται και για την επίλυση του συριακού με όρους που θα εξασφαλίζουν την δημοκρατική λύση.

Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι “τονίσαμε το ενδιαφέρον της χώρας μας για την εξασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία, δεδομένων των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής που διαμένουν στα σημεία των συγκρούσεων. Η συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο προς όφελος της ανάπτυξης, της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή”.

Βλάντιμιρ Πούτιν

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε ότι παρά τις αρνητικές επιδράσεις, οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν προοδευτική στάση. Μια επιβεβαίωση είναι το έτος Ρωσίας-Ελλάδας.

“Συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση και στις συνεργασίες των επενδύσεων. Στη Ρωσία δραστηριοποιούνται 130 εταιρίες, περιθώρια και στον τομέα μεταφορών. Προωθούμε τη συνεργασία μας σε διαπεριφερειακό επίπεδο. Στενές συνεργασίες με ελληνικές περιφέρειες έχει η Μόσχα. Εξετάζεται το ενδεχόμενο αδελφοποίησης Αθήνας-Σότσι”, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Παράλληλα, επανέλαβε το ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για τον ΟΣΕ, αλλά και για τον λιμένα Θεσσαλονίκης, καθώς και για προμήθεια ρωσικών ελικοπτέρων και ενεργειακού εξοπλισμού.

“Είμαστε ευγνώμονες στην ελληνική ηγεσία για την προσοχή στους τόπους μνήμης για τη Ρωσία. Στο δήμο Πειραιά για την άδεια να κάνει η Ρωσία εργασίες αναστήλωσης στο δημοτικό νεκροταφείο Πειραιά”.

“Πολύ σημαντικός τομέας είναι ο τουρισμός”, συνέχισε ο Ρώσος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι “η αύξηση του τουρισμού εξαρτάται και από τους περιορισμούς σε Ρώσους τουρίστες να ταξιδέψουν σε Τουρκία και Αίγυπτο. Ο ίδιος είπε ότι κατά 523% αυξήθηκε τον Μάρτιο το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, η οποία κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις για τους Ρώσους. Φέτος, είπε, 1.000.000 Ρώσοι αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα, δεδομένων και των περιορισμών που υπάρχουν για ταξίδια στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. Εάν τάχιστα επιλυθεί το πρόβλημα των θεωρήσεων, θα είναι τριπλάσιος αυτός ο αριθμός, σημείωσε.

Αναφορικά με τα διεθνή θέματα, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι “εξετάσαμε προσεκτικά όλα τα ζητήματα και σε πολλά από αυτά οι θέσεις μας συμπίπτουν. Υπάρχουν και προβλήματα πάνω στα οποία θα συνεργαστούμε”.

Καταλήγοντας ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ευχαρίστησε τους κατοίκους της Αθήνας για τη θερμή υποδοχή, ζητώντας τους μάλιστα συγνώμη “για ορισμένα προβλήματα που ενδεχομένως τους δημιουργήσαμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Τι υπέγραψαν οι δύο πλευρές

Μεταξύ άλλων υπεγράφησαν Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία).

Επιπλέον, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα, τον τομέα των υποδομών, τον τομέα της μετεωρολογίας, τον τομέα του τουρισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Επίσης, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών φορέων: Enterprise Greece – Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Η κατ΄ιδίαν συνάντηση των δυο πολιτικών κράτησε για 1 ώρα και 45 λεπτά, ενώ είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει για μόλις μισή ώρα.

Υποδοχή στο Μαξίμου

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή του Βλάντιμιρ Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε: “Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Η επίσκεψη σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μας και την ισχυρή βούληση μας αυτές οι σχέσεις να αναβαθμιστούν”. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, “είναι στρατηγική μας επιλογή η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων”.

Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι πρέπει να εξελίξουμε τα καλά συνθήματα που έχουν οι δυο λαοί μας σε απτά οικονομικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε αμοιβαίες επενδύσεις στην τεχνολογία και τις υποδομές.

Ο Ρώσος Πρόεδρος κατευθύνθηκε πεζή από το Προεδρικό Μέγαρο προς το Μέγαρο Μαξίμου, συνοδεία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας, καθώς επίσης και της ρωσικής αντιπροσωπείας. Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Βλάντιμιρ Πούτιν στα σκαλιά της εισόδου του Μεγάρου Μαξίμου, όπου και τον καλωσόρισε θερμά, για να κατευθυνθούν εν συνεχεία στο πρωθυπουργικό Γραφείο και να ξεκινήσουν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

Τον Ρώσο Πρόεδρο συνόδευσε πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επιπλέον, στην αποστολή συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον Πρωθυπουργό, ακολούθησε το γεύμα εργασίας και διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Aλέξης ΤσίπραςΒλαντιμίρ ΠούτινΡωσία