«Οι εκλογές θα είναι βλαπτικές για το εθνικό συμφέρον» – Να αξιοποιηθεί η δίμηνη παράταση για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση.
Συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ως την ύστατη ώρα θα ζητεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τα κόμματα να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στο εθνικό συμφέρον. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, όμως, θεωρεί ότι το τοπίο είναι άγονο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση έχουν εγκλωβιστεί σε μια στείρα άρνηση που δεν βοηθά τη χώρα. Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο κατέθεσε, μιλώντας στην ΚΟ του ΠαΣοΚ, μια συναινετική πρόταση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει λύση μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε διατεθειμένος να μετακινηθεί από το επίμονο «όχι σε όλα, εκλογές τώρα».
Η πρόταση του κ. Βενιζέλου είναι η εξής : Να υπάρξει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τώρα ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές. Να φτιαχθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Να αξιοποιηθεί η δίμηνη παράταση για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση (τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος και συμφωνία για την προληπτική πιστωτική γραμμή). Να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. «Ας ολοκληρώσουμε την αλλαγή σελίδας και μετά ,βλέποντας πως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, βλέπουμε και πώς πρέπει να πορευτεί η χώρα», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας για τον χρόνο των εκλογών όταν ολοκληρωθεί με ασφάλεια το πλαίσιο αυτό για τη χώρα.
«Προχωράμε», πρόσθεσε, «περιμένοντας μέχρι τον τρίτο γύρο την ανταπόκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, φυσικά και των βουλευτών ατομικά, αλλά των κομμάτων πρωτίστως σε αυτό που είπα. Σε μια προσέγγιση, η οποία συνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση και την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Και μετά, τουλάχιστον εμείς, είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εθνικό συμφέρον. Ας δούμε την ανταπόκριση». Το μήνυμα είναι σαφές και είναι διαφορετικό από εκείνο που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου για σύγκρουση και καθαρές λύσεις. Αλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που κουβεντιάζουν την αδυναμία του Αντώνη Σαμαρά και του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να αυγατίσει τις ψήφους υπέρ του Σταύρου Δήμα.
Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης μιλά στη Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής, απέφυγε το τελευταίο διάστημα να αναμιχθεί στις συγκρούσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως αναδεικνύει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και για τον κίνδυνο να πάνε στράφι οι θυσίες που έκανε ο λαός επί πέντε χρόνια. Τον λαό, άλλωστε, επικαλείται ως τον μεγάλο κριτή «γιατί», όπως είπε στην ΚΟ, «αυτός κρατάει το κλειδί των εξελίξεων και θα επιλέξει ανάμεσα στην καθαρή εθνική στρατηγική ή το αδιέξοδο (…) Ο λαός θα κάνει τις επιλογές του ελεύθερα και δημοκρατικά. Εν γνώσει των καταστάσεων και εν γνώσει των συνεπειών». Επιπλέον, προειδοποιεί ότι το κόμμα του δεν θα αφήσει να καταστραφεί η χώρα προεκλογικά, εξαιτίας της πόλωσης ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογών προβάλλει το σχήμα ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη ως εγγυητή της σταθερότητας και το σύνθημα «εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη» και θέτει την παράταξη σε εκλογική ετοιμότητα «παρ’ ότι διατηρούμε μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου ανοιχτές όλες τις ελπίδες ότι θα επικρατήσει το αίσθημα ευθύνης».
Ο κ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε στην ομιλία του σε δύο ζητήματα που απασχόλησαν τον δημόσιο διάλογο. Το πρώτο αφορά το ερώτημα αν βιάστηκε η κυβέρνηση να μιλήσει για έξοδο από το μνημόνιο. «Αφού ούτως ή άλλως λήγει το πρόγραμμα και έπρεπε να δούμε την επόμενη μέρα, τι να κάνουμε; Να πούμε ότι θέλουμε να μείνουμε σε πρόγραμμα; Ότι θέλουμε νέο δάνειο; Ότι δώστε μας κι άλλη τρόικα; », διερωτήθηκε. Η διαπραγμάτευση όμως κόλλησε, όπως είπε, στην πολιτική δυσπιστία. «Εκεί που περιμέναμε ότι θα κλείσουμε με σχετική ευκολία, όλη αυτή η αντιπαραγωγική, η σκληρή, η άκαμπτη στάση σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις, κατέστησε καχύποπτους και αρνητικούς τους συνομιλητές μας», σημείωσε .
Παράλληλα όμως κάλεσε και τους εταίρους μας να μην οξύνουν τα πνεύματα με τις δηλώσεις τους. «Υπάρχει ανάγκη απόλυτου σεβασμού της αξιοπρέπειας, της κυριαρχίας και των συναισθημάτων του ελληνικού λαού. Ιδίως γιατί ο ελληνικός λαός έχει τραβήξει μεγάλα βάσανα τα τελευταία πέντε χρόνια, γιατί ο ελληνικός λαός κλήθηκε να κάνει επιλογές πρωτοφανείς και τις έκανε, στην πραγματικότητα, αγόγγυστα», είπε.
Πηγή: http://www.tovima.gr/