Με ευθεία αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι δεν δίνει εξηγήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρεται, λέγοντας: “Δεν τολμάτε να προτείνετε. Λέτε όχι σε αυτά που ψηφίσατε».
«Λέτε ότι έχετε τον τρόπο να πάτε το πλεόνασμα στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%, οι κυβερνήσεις σας όμως κατάφεραν το αντίθετο» τόνισε και συνέχισε την επίθεση: «Συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25%, ανεργία από το 9,6% στο 27,5% Που ήσασταν; Που σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν πλεονάσματα σταθερά στο 4,5 %! Και συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25 %», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Απαντώντας στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε λέγοντας: «Μας είπατε ότι αυτές τις φοβερές ιδέες θα τις εφαρμόσετε από το 2017 ως το 2021. Τι έγινε κύριε Μητσοτάκη; Να μη φεύγουμε ακόμα; Να περιμένουμε ως το 2017;». Και πρόσθεσε: «Βγήκε ο κος Σταμάτης και σας έκαψε τα σενάρια και το αίτημα για εκλογές. Είπε την άνοιξη του 2017 θα γίνουν εκλογές. Μας έδωσε έναν ακόμη χρόνο. Σαν πολύ δε ξεχείλωσε αυτή η παρένθεση;”
“Κύριε Μητσοτάκη βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Στα έδρανα αυτά θα κάθεστε μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 και μετά για μια τουλάχιστον τετραετία. Όσο επιμένετε να άγεστε και να φέρεστε από τους ακραίους στο κόμμα σας και από τη διαπλοκή, δεν πρόκειται να καταφέρετε να μας κερδίσετε”.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας αναφορά στη διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι ότι δεν διαπραγματευόμαστε με έναν, αλλά με πολλούς και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε από τη μία πλευρά έχουμε το ΔΝΤ να ζητάει πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις και επιπλέον μέτρα αλλά ταυτόχρονα να λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους. Και από την άλλη πλευρά έχουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λένε ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα, που ζητάει το ΔΝΤ, και ότι χρειάζεται ελαστικότητα, να λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς αλλά δεν μπορούν να δώσουν διαγραφή χρέους. Αυτό είναι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης», σημείωσε.
«Το πρόβλημα με σας είναι ότι ταυτίζεστε με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας: «Θέλετε σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θέλετε διευθέτηση του χρέους. Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους».
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιλεκτική αμνησία. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι “δώσαμε μάχη για να δίνει προοπτική αυτή η συμφωνία όπως τότε θυμάμαι ότι επανηλλειμένα μας λέγατε. Φέρτε συμφωνία αρκεί να μείνουμε στο ευρώ. Αυτά που θα ψηφίσουμε σήμερα είναι απολύτως στο πλαίσιο εκείνης της συμφωνίας”.
“Η επιλεκτική σας αμνησία είναι πιο βαθιά αφού ξεχνάτε και τον λόγο για τον οποίο βρεθήκατε πάλι στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ξεχνάτε ότι έγιναν εκλογές και τον Σεπτέμβρη του 2015. Γιατί δεν καταφέραμε πράγματι να πετύχουμε όλα όσα θέλαμε. Αλλά δεν ήταν λίγα αυτά που πετύχαμε. Και ο ελληνικός λαός μας πίστεψε ξανά. Δεν χωράει στο μυαλό σας”.
Θέλησε μάλιστα ο πρωθυπουργός να συγκρίνει την κυβέρνηση με αυτήν της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας: “Εμείς προχωράμε την συμφωνία σε αντίθεση με εσάς που δεν θέλετε ούτε να την θυμάστε. Καταφέραμε να ακυρώσουμε πολλές από τις καταστροφικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Και αυτές τις δεσμεύσεις φαίνεται να ξεχνάτε. Τις ομαδικές απολύσεις στο δημόσιο, το λοκ άουτ τις μειώσεις μισθών και συντάξεων”.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ειρωνευόμενος, σχολίασε: “Από μνήμη δεν πάτε καλά, αλλά από θράσος υπάρχει περίσσευμα. Εμάς μας κατηγορείτε για φοροκαταιγίδα για το 1,8 δις ευρώ. Πως θα φέρνατε τα 7 δις ευρώ; Θα μειώνατε στο μισό τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου; Θα κλείνατε σχολεία; Δεν μας λέτε τι θα κάνατε. Η αλήθεια είναι ότι θα κάνατε και μειώσεις μισθών και συντάξεων και απολύσεις θα κάνατε”.
“Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της” συνέχισε ο κ. Τσίπρας και επικαλέστηκε τον Πρόεδρο της Κομισιόν. “Ο Γιούνκερ δεν είναι σοσιαλιστής είναι του ΕΛΚ και είπε ότι από την Ελλάδα πήραμε πολλά. Μήπως και αυτός είναι ελαστικός με τον ΣΥΡΙΖΑ;” αναρωτήθηκε.
Αναφερόμενος στον κόφτη, ο Πρωθυπουργός σχολίασε “Αυτός ο κόφτης δεν θα τεθεί σε εφαρμογή. Αλλά εκτός από αυτό που δεν είναι κόφτης αλλά δότης, πρέπει να πούμε πως καταφέραμε πρωτογενές πλεόνασμα 1%. Για κάθε ευρώ πάνω από τον στόχο η κυβέρνηση μπορεί να δίνει 30 σεντς στις ληξιπρόθεσμες, 30 σεντς στο χρέος και 40 σεντς στην κοινωνία. Με άλλα λόγια θα δώσουμε 500 στο χρέος, 500 στις ληξιπρόθεσμες και 700 εκατομμύρια ευρώ όπου εμείς επιλέξουμε”.
Νωρίτερα, δριμεία επίθεση κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα.
“Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατώμενος Πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης, είτε αυταπατώμενος δεν αξίζει να είσαστε Πρωθυπουργός αυτής της χώρας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: “Είσαστε ένας Πρωθυπουργός που την άγνοιά του την εμφάνισε σαν μαγκιά. Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον Πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργανωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ”.
Η ελληνική οικονομία έχασε για το 2015 και 2016 αθροιστικά 21 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Η καθήλωση στην ύφεση οδηγεί στον φαύλο κύκλο των μέτρων. Σαν τον Σίσυφο η ελληνική κοινωνία καλείται να σπρώξει τον βράχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα που θα ψηφίσετε, αποτυπώνουν την ιδεοληψία αλλά και την άγνοιά σας για την πραγματική οικονομία. Οι νέοι φόροι θα οδηγήσουν νομοτελειακά ολοένα και περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, ενώ οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα. Στερείτε από τους πολίτες το κίνητρο να εργαστούν”.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η “πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης” και πρόσθεσε ότι “εξοντώνετε τους πάντες. Οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι”.
Η ασχετοσύνη και η υποκρισία, είπε, έχουν μεγάλο κόστος για τον ελληνικό λαό υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία θα απολέσει τη διετία 2015-16 συνολικά 21 δισ. ευρώ από την επιστροφή στην ύφεση, δηλαδή σε 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό.
Υποστήριξε ότι οι πληγές της σύντομης παραμονής στην εξουσία δεν θα επουλωθούν εύκολα για το κόστος της “πρώτης φοράς Αριστερά” δεν θα είναι μόνο οικονομικό γιατί η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα “σε καραντίνα” έχοντας υποστεί πρωτοφανή υποβάθμιση στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Σημείωσε ότι θα περίμενε κανείς ότι η στροφή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πραγματικότητα θα συνοδευόταν από κάποιου είδους αυτογνωσία, “έστω από ένα χαμηλωμένο βλέμμα”, αντ’ αυτού όμως πρόσαψε στην πλειοψηφία για συνεχιζόμενη επένδυση στην επιθετικότητα και στην “ακραία δημαγωγία”.
“Ρίχνετε ακόμα περισσότερο νερό στο μύλο του πολιτικού κυνισμού”, τόνισε. Αναφερόμενος στον “κόφτη” ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αποτελεί “ρήτρα προσωπικής αναξιοπιστίας” του Πρωθυπουργού.
Λίγο πριν λάβουν τέλος οι δευτερολογίες των αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να παρέμβει και σχολίασε, “ο πρωθυπουργός που είχε υποσχεθεί ότι θα σκίσει το μνημόνιο και πως θα δώσει την 13-14η σύνταξη είναι ειλικρινής κύριε Τσίπρα; Το ότι κερδίσατε τις εκλογές δεν σας δίνει άφεση αμαρτιών για το κακό που κάνατε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης σας”. Ακόμη απευθυνόμενος στον κύριο Τσίπρα ρώτησε “πείτε μου κύριε Τσίπρα που αναφέρεται στη συμφωνία του καλοκαιριού το υπερταμείο για 99 χρόνια; Πού αναφέρεται πως η Βουλή δεν θα πρέπει να έχει λόγο για το συγκεκριμένο υπερταμείο; Ούτε ο κόφτης βρισκόταν στη συμφωνία του καλοκαιριού. Ο κόφτης μπήκε στη συζήτηση τους τελευταίους δύο μήνες γιατί κανείς δεν σας πιστεύει”.
Τέλος, τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα τελευταία σχόλια του κ.Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “ο κ. Μητσοτάκης δεν πείστηκε από όσα κατέθεσα πιο πριν για το ποια εναλλακτική θα έπρεπε να υπάρχει για το Δημόσιο”. Ακόμη, δήλωσε ότι δεν θα παίρνουν αποφάσεις οι ξένοι για το υπερταμείο και τόνισε πως αυτές οι δηλώσεις “ευνοούν ακροδεξιές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη”. Όπως είπε “στο υπερταμείο θα υπάρχουν πέντε μέλη, τρία επιλογής της Ελλάδας και δύο από την άλλη πλευρά” ενώ κατηγόρησε τον κ. Βορίδη πως “επιβάλλει τη σκληρή γραμμή στον Μητσοτάκη όταν μιλάει η Νέα Δημοκρατία για προδοσία”. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε χαρακτηρίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά “διορθωτή” χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει λέγοντας πως “αυτός έδωσε τη γραμμή για να αλλάξει τακτική η Νέα Δημοκρατία και να ζητά εκλογές από το 2017”.