Ιδεοληπτική η απαίτηση του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις

Απολύτως ιδεοληπτική χαρακτήρισε την απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ομαδικές απολύσεις ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από απολύσεις αλλά από νέες θέσεις εργασίας.

Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, επανέλαβε τη δέσμευση ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν καθώς και ότι η μεγάλη καινοτομία του νόμου είναι η καθιέρωση αρχών ισονομίας για όλους.

Πρόσθεσε ότι όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη με τη μεταρρύθμιση αυτή από ό,τι με το παλαιό σύστημα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι καμία μείωση δεν θα έχουν και ως προς τις επικουρικές, όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 1.300 ευρώ και κάτω, που αποτελούν πάνω από το 90% του συνόλου.

«Προφανώς, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το ύψος αυτών των συντάξεων», παραδέχεται ο κ. Κατρούγκαλος, εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιοδοξία ότι η ρήτρα ανάπτυξης που έχει προβλεφθεί, θα επιτρέψει την άνοδο των συντάξεων μαζί με την άνοδο της οικονομίας.

Ερωτηθείς για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι ο αυτόματος μηχανισμός προτάθηκε, «για να εξουδετερώσουμε το παράλογο αίτημα του ΔΝΤ για λήψη προκαταβολικών μέτρων από τώρα για το 2018».

Όπως διευκρίνισε, θα τίθεται σε εφαρμογή, αν και μόνο η χώρα δεν πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στη συμφωνία του καλοκαιριού, πράγμα, που «δεν θα συμβεί, γιατί ήδη κινούμαστε πάνω από τους στόχους». Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, θα προστατευθούν, όπως είναι η πάγια δέσμευση της κυβέρνησης, μισθοί και συντάξεις.

Ασφαλιστικόκατρούγκαλος