Τη μείωση του ελληνικού χρέους έχουν αποφασίσει οι δανειστές

Όλο και πιο έντονα συζητείται στο εξωτερικό το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πράγμα που εκτός από το νούμερο ένα στόχο της κυβέρνησης, αποτελεί και την κύρια αιτία της συνοχής των βουλευτών της κυβέρνησης. Για αυτό το λόγο στη ψηφοφορία της Κυριακής δεν αναμένονται εκπλήξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Απ’ ότι φαίνεται το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και θα μπούμε στην τελικη ευθεία για το πολυαναμενόμενο κούρεμα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε στη Le Monde πως: “Από τους Έλληνες έχουμε πάρει πολλά, ενώ έχουμε δώσει λίγα. Μια άμεση μείωση του χρέους θα συνιστούσε αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες.”

Την ίδια ώρα, ο Αμερικάνος υπουργός οικονομικών Τζακ Λιου επανέλαβε τη σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι η Ευρώπη δηλαδή “θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο”.

Το θετικό για την ελληνική κυβέρνηση είναι πως, οι μέχρι πρότινος “παραδοσιακοί αντίπαλοι” της, έχουν αρχίσει να μιλούν για το χρέος, κάτι που μέχρι πέρυσι φάνταζε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Για παράδειγμα, ο Γερούν Ντάισεμπλουμ στο περιθώριο της Συνόδου των G7, δήλωσε αισιόδοξος, πως στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία από τους Ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών για αυτό το θέμα.

Τέλος, δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt αποκαλύπτει μια επιστολή του Βόλφγκαν Σόιμπλε προς τη γερμανική βουλή, όπου δηλώνει πως είναι διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις στα αιτήματα του ΔΝΤ, για τη μείωση του χρέους, αλλά μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές, οι οποίες δε θα γίνουν πριν το καλοκαίρι του 2017.

Το επιμύθιο είναι πως η κυβέρνηση θα πάρει δύσκολα μέτρα, όμως τίποτα δε γίνεται δίχως αντάλλαγμα. Η κουβέντα για το χρέος έχει ανάψει για τα καλά και για την ώρα τα πράγματα κυλούν ευνοϊκά. Το αν θα δικαιωθεί τελικά η αισιοδοξία που επικρατεί στο Μαξίμου, θα το δούμε σίγουρα στην επόμενη εβδομάδα.

 

χρέος