Σαμαράς προς βουλευτές: Ψηφίστε κατά της αστάθειας, όχι υπέρ της Κυβέρνησης

Ανοιχτή πρόσκληση στους βουλευτές να κρατήσουν θετική στάση στη διαδικασία ψηφοφορίας για πρόεδρο της Δημοκρατίας απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δίνοντας στην θετική ψήφο το χαρακτήρα της έκφρασης σεβασμού στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης του Συντάγματος.

Επίσης στο μήνυμά του, σε μια εμφανή προσπάθεια να προσελκύσει Ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς αλλά πιθανώς ακόμη και αμφιταλαντευόμενους βουλευτές της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι η θετική ψήφος στην ψηφοφορία προεδρικής εκλογής δεν σημαίνει παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση αλλά συνειδητή επιλογή αποφυγής περιπετειών αστάθειας που θα μπορούσαν να απειλήσουν την πορεία της χώρας εντός ΕΕ.

Συγκεκριμένα το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά έχει ως εξής:

«Απόψε διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Ψηφοφορία κατά την οποία, η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης. Αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αυτή ψηφοφορία είναι κρίσιμη από την άποψη του ότι θα δώσει σαφείς ενδείξεις για το αν υπάρχει δυναμική εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ή για το αν η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές.  Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να έχει θέσει ως στόχο τη συγκέντρωση 162 – 165 ψήφων υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, αριθμός που θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει μια «μαγιά» για τη συγκέντρωση περίπου 175 ψήφων στη δεύτερη ψηφοφορία καθιστώντας έτσι εφικτούς τους 180 στην ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Αντώνης ΣαμαράςβουλευτέςΠρόεδρος Δημοκρατίαςψηφοφορία