Τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον ο διεθνής, και ιδιαίτερα ο ευρωπαϊκός, Τύπος, παρουσιάζοντάς τις ψηφοφορίες στη Βουλή ως διαδικασία με υψηλότατο διακύβευμα -και χωρίς να διστάζει να εγείρει ανησυχίες για την πολιτικά μεθεπόμενη ημέρα.
Στα κείμενα των ξένων εφημερίδων έχουν επιστρέψει οι τόνοι των προηγούμενων χρόνων για την κρισιμότητα της κατάστασης, και δεν λείπουν εκείνοι που μιλούν ακόμη και για κίνδυνο χρεοκοπίας.
Καλύπτοντας τι συμβαίνει πριν την «πρώτη δοκιμασία της κυβέρνησης για την κρίσιμη εκλογή προέδρου», το Reuters ξεκινά γράφοντας ότι η έκβαση της συνολικής διαδικασίας θα καθορίσει «εάν η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές και νέα περίοδο πολιτικού χάους».
«Οι φόβοι για νέο κεφάλαιο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας έχουν καταβαραθρώσει το χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα» υπενθυμίζει το πρακτορείο, λέγοντας πως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «μάχονται για τις δύο δεκάδες ανεξάρτητων βουλευτών που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο βρετανικός Guardian, που γράφει ότι πριν το«μεγάλο στοίχημα», όπως το χαρακτηρίζει, της προεδρικής εκλογής, το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι «πιο πολωμένο από ποτέ».
«Ξεκινά ένα δεκαπενθήμερο που μπορεί να αλλάξει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά» τονίζει η εφημερίδα. «Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη», εξηγεί αναλυτής στον Guardian, ενώ θεωρείται δεδομένο πως το «άγριο παρασκηνιακό παζάρι θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς πολλοί γνωρίζουν ότι βρίσκονται στο τέλος της πολιτικής του καριέρας».
«Προεδρική εκλογή στο χείλος της αβεβαιότητας» βλέπει και η γαλλική Monde, που γράφει ότι το φάντασμα της πολιτικής αστάθειας επέστρεψε στην Ελλάδα. Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, συνεχίζει, «το ρίσκο για τις Βρυξέλλες είναι οι πολίτες να επιλέξουν το ρήγμα με την πολιτική της λιτότητας της τρόικας». «Οι μεταρρυθμίσεις σίγουρα απέτρεψαν την ελληνική χρεοκοπία, όμως η χώρα επιστρέφει στο ρελαντί» γράφει η εφημερίδα.
«Πρώτος γύρος μία προεδρικής εκλογής με τεράστιο διακύβευμα» βλέπει και η γαλλικήLiberation, λέγοντας πως την διαδικασία «παρακολουθεί στενά η Ευρώπη, όπου το μέλλον της Ελλάδας, μετά από έξι χρόνια της βαθύτερης ύφεσης στην ιστορία της, δεν είναι “σφραγισμένο”».
Η εφημερίδα υπογραμμίζει την αναφορά του Μοσκοβισί πως η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Τονίζει επίσης την επισήμανση οικονομικού αναλυτή πως «αν και η ανησυχία στις αγορές θυμίζει το 2011 ή το 2012, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν έχει σχέση με το 2012». Επιπλέον, σημειώνει, «ο δίαυλος διάχυσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι προς το παρόν σημαντικά περιορισμένος».
Ένα βήμα παρακάτω πηγαίνει η γερμανική Welt. H εφημερίδα, που περιγράφει την διαδικασία στη Βουλή ως «εκλογή που μπορεί να ρίξει στο χάος την Ευρώπη». Σκιαγραφώντας ένα σκηνικό ανησυχίας γύρω από την Αθήνα, η εφημερίδα επικαλείται κύκλους στη γερμανική κυβέρνηση που αναφέρουν πως, σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές,«εάν ο Σαμαράς μείνει πρωθυπουργός, θα υπάρξει η απαραίτητη βοήθεια στην Ελλάδα».
Χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη ψευδαίσθηση όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για όλη την Ευρώπη» την αναφορά πως οι αγορές μπορούν «να χορεύουν στον ρυθμό της Αθήνας», η εφημερίδα επικαλείται πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις που υποστηρίζουν ότι «εάν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ κι εφαρμόσει όσα λέει, η Ελλάδα δεν θα πάρει χρήματα από την ΕΕ.
Υψηλοί είναι και οι τόνοι στην Handelsblatt: «Οι γύπες της χρεοκοπίας ίπτανται πάνω από την Αθήνα» λέει στο πρωτοσέλιδο της ιστοσελίδας της το πρωί της Τετάρτης, γράφοντας αμέσως πως «η κρίση επέστρεψε, και ίσως με ακόμη χειρότερες συνέπειες από ό,τι την πρώτη φορά».
Εξετάζοντας το ενδεχόμενο εκλογών, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος, γράφει ότι αυτές είναι «ένα παιχνίδι με τη φωτιά που μπορεί να καταλήξει στο να χρειαστεί οι Έλληνες να εγκαταλείψουν το ευρώ».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ