Προεδρική εκλογή: Έντονο παρασκήνιο, πόλωση, τα "ΝΑΙ" και τα "ΟΧΙ"

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η μάχη για την πρώτη ψηφοφορία της προεδρικής εκλογής με τους τόνους να παραμένουν εξαιρετικά ανεβασμένοι. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση αποδίδουν μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας όχι επειδή υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί πρόεδρος αλλά επειδή θα αποτελέσει, αναμφίβολα, ένα πρώτο δείγμα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις υπόλοιπες.

Και οι δύο πλευρές επενδύουν στη διαμόρφωση μιας «δυναμικής», η κάθε μία προς τη δική της κατεύθυνση, έτσι ώστε να διαμορφωθεί κλίμα, ενόψει των ψηφοφοριών που θα ακολουθήσουν με το βλέμμα να παραμένει πάντα στραμμένο κυρίως στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να επιδιώκει την εξασφάλιση 162 – 165 ψήφων σε αυτήν την πρώτη ψηφοφορία, εκτιμώντας ότι ένας τέτοιος αριθμός δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω διαβουλεύσεις και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου να συγκεντρωθούν και οι υπόλοιποι ψήφοι που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου. Ιδιαίτερα με δεδομένο ότι ορισμένοι βουλευτές, όπως πχ ο Βασίλης Οικονόμου, έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία και ότι αναμένει τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου προκειμένου να δει τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και στη συνέχεια να επανακαθορίσει, αν χρειαστεί, την στάση του.

Στην προσπάθεια συγκέντρωσης ψήφων έχει εμπλακεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που φέρεται να έχει επαφές και επικοινωνία με Ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς.

Αν και η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φαίνεται ότι παρασκηνιακά οι «κρούσεις» προς βουλευτές της δεν έχουν σταματήσει.

Κύκλοι προσκείμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου έκριναν ως «θετική εξέλιξη» και τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη ότι δεν θα θεωρήσει «αργυρώνητο και εξαγορασμένο» όποιον ψηφίσει τελικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει «απελευθερωτικά» για ορισμένους βουλευτές του κόμματός του που εικάζεται ότι βρίσκονται σε δίλημμα. Παρόλα αυτά, ο Φώτης Κουβέλης επιμένει ότι η απόφαση του κόμματος είναι να μην ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι ΚΟ των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ θεωρούνται οι βασικές δεξαμενές στήριξης και για τις δύο πλευρές γι αυτό και δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Σχετική αισιοδοξία επικρατεί και στην Ιπποκράτους με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εκτιμά ότι υπάρχουν πάντα περιθώρια συναινετικής εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και αποφυγής της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Εντούτοις, οι παραιτήσεις Γενικών Γραμματέων υπουργείων επειδή σκοπεύουν να πολιτευθούν σε επικείμενες πρόωρες εκλογές, (οι παραιτήσεις είχαν φτάσει τις οκτώ την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) δημιουργούν την αίσθηση ότι για πολλούς η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είναι προεξοφλημένη.

Νέα πρωτοβουλία Ανεξάρτητων

Την ίδια στιγμή, φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει αναζωπυρωθεί η πρωτοβουλία Ανεξάρτητων βουλευτών για τη συγκέντρωση υπογραφών σε ένα κείμενο που θα θέτει επί τάπητος την αναγκαιότητα επίτευξης κάποιου είδους συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο φέρεται να διακινείται ως συνέχεια, κατά κάποιο τρόπο, της επιστολής που είχαν στείλει πριν από λίγο καιρό οκτώ βουλευτές, μεταξύ αυτών και  τρεις από τη ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι ζητούσαν να επιτευχθεί συναίνεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση και να οριστεί ημερομηνία πρόωρων εκλογών.

Η αριθμητική των ΝΑΙ

Ως γνωστόν, η κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κυβερνώντων κομμάτων είναι 155 Βουλευτές.

Σ αυτούς προστίθενται

Ο Σπύρος Λυκούδης (δήλωσε ότι θα ψηφίσει «ναι» και στις 3 ψηφοφορίες), οι Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Νταβρής, Γιάννης Κουράκος (που δήλωσε ότι πρέπει να πειστεί ότι η Κυβέρνηση δεν οδεύει σε πρόωρες εκλογές) Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, και η Κατερίνα Μάρκου η οποία δήλωσε ότι θα ψηφίσει θετικά παρά τις ενστάσεις της.

Στα ΝΑΙ κάποιοι υπολογίζουν και τους Ανεξάρτητους Βουλευτές Μίκα Ιατρίδου και Πάρι Μουτσινά. Μέχρι τώρα, όμως και οι δύο έχουν τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στο ενδεχόμενο να ψηφίσουν Πρόεδρο.

ΝΑΙ εκτιμάται ακόμη ότι θα ψηφίσουν και οι δύο πρώην χρυσαυγίτες  Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, χωρίς, ωστόσο να υπάρχει κάποια δημόσια τοποθέτησή τους.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ψηφίσει ΝΑΙ και ο Βασίλης Οικονόμου, που δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία και θα επανεξετάσει τη στάση του ανάλογα με τις εξελίξεις.

Οι Γιάννης Τσουκαλάς, ο Θωμάς Ψύρρας και η Νίκη Φούντα, που συνυπέγραψαν την επιστολή για συναινετική εκλογή Προέδρου, εκτιμάται ότι θα ψηφίσουν, τελικά, «ναι», μετά και τη δήλωση Κουβέλη που «απελευθερώνει» όσους Βουλευτές θέλουν να διαφοροποιηθούν απ’ την κομματική γραμμή. Η Νίκη Φούντα ξεκαθάρισε ότι θα ψήφιζε ΝΑΙ μόνο στην περίπτωση συναινετικής εκλογής Προέδρου και ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει ΝΑΙ υπό τις σημερινές συνθήκες σε καμία από τις τρεις ψηφοφορίες.

Υπάρχουν και οι Βουλευτές που δεν έχουν αποσαφηνίσει τη στάση τους, όπως οι προερχόμενοι από τη ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης και Βρύων Πολύδωρας. Ο δεύτερος άφησε μια χαραμάδα ανοιχτή, όταν υπονόησε ότι θα ψηφίσει Πρόεδρο, αν αποτελέσει τον 180ο και η εκλογή θα εξαρτάται από αυτόν.

Θετικοί στο να ψηφίσουν πρόεδρο εμφανίστηκαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, αν υπάρξουν εθνικοί λόγοι που θα το επιβάλλουν. Τελικά, όμως η κα Κόλλα Τσαρουχά έσπευσε να ανασκευάσει τη δήλωσή της, δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα σίγουρα ΟΧΙ

Δεδομένο είναι ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ) θα ψηφίσουν ΌΧΙ.

ΟΧΙ θα ψηφίσουν με δήλωσή τους και  οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης και Ραχήλ Μακρή Δυνητικά, λοιπόν, με τη θετική ψήφο όλων αυτών, μπορεί τα ΝΑΙ να φτάσουν ακόμη και τα 173 στον τρίτο γύρο.

Τα σενάρια διαχείρισης του αδιεξόδου

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να υπολογίσει τη δυναμική που θα διαμορφωθεί ως την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία. Η δυναμική αυτή θα κριθεί τόσο από τις προσδοκίες ή την ηττοπάθεια που θα προκύψει από την πρώτη ψηφοφορία, ανάλογα με το αποτέλεσμα, όσο και από τις γενικότερες εξελίξεις (μηνύματα από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Τρόικα) και τη διαχείρισή τους από την Κυβέρνηση.

Τα σενάρια που διακινούνται ως προς την τροπή που μπορεί να πάρει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη ως την τελευταία ψηφοφορία είναι πολλά. Από την απόσυρση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα και την αντικατάστασή του στην τρίτη ψηφοφορία από άλλον υποψήφιο (έγινε λόγος και για τον Φώτη Κουβέλη) ως τον ορισμό εκλογών εντός του 2015 (είχε τεθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ) και την αντικατάσταση του Αντώνη Σαμαρά, που θα απελευθερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ και πολλούς Ανεξάρτητους Βουλευτές.

Όπως και να έχει είναι προφανές ότι όλη η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί μέσα σε ένα κλίμα εκρηκτικής πόλωσης που θυμίζει πολύ περισσότερο βουλευτικές εκλογές παρά προεδρική εκλογή.

 

κυβέρνησηπροεδρική εκλογήπρώτη ψηφοφορίαΣΥΡΙΖΑ