CNBC/Financial Times: Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η "πρώτη δοκιμή"- Η Ευρωζώνη αντιμέτωπη με πολιτικό κίνδυνο

Ως μια καλή «πρώτη δοκιμή» του τι θα μπορούσε να γίνει στην ευρωζώνη στις αναμετρήσεις που επίκεινται και μάλιστα σε μεγάλες οικονομίες όπως στη Γαλλία, στην Ισπανία, πιθανότατα στην Ιταλία (πρόωρες) και στην Ισπανία, το 2015, παρουσιάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα το αμερικανικό δίκτυο CNBC και η βρετανική εφημερίδα Financial Times με νέο δημοσίευμά της που ασχολείται με τη χώρα μας.

Και οι δύο αναφορές εστιάζουν την προσοχή τους στο γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν κάνει την εμφάνισή τους κόμματα που τάσσονται κατά του ευρώ και της ευρωζώνης και τα οποία χρησιμοποιούν έντονη αντιευρωπαϊκή ρητορική. Τα κόμματα αυτά δεν τοποθετούνται στην ίδια πλευρά του πολιτικού φάσματος, απαραίτητα, μπορεί να προέρχονται από αριστερά ή από δεξιά και χαρακτηρίζονται, από τα προαναφερόμενα ΜΜΕ. σε γενικές γραμμές, λαϊκιστικά.

Κατά τους Financial Times το ρίσκο με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωζώνη δεν είναι αυτές καθ’εαυτές οι εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά το γενικότερο φαινόμενο της αύξησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυτών των πολιτικών δυνάμεων, καθώς κρίνει ότι η ενίσχυσή τους, πόσο μάλλον η ανάδειξή τους, σε κυβερνήσεις απειλεί τα συμφέροντα των αγορών.

Παρόμοιο είναι το σκεπτικό και στο ρεπορτάζ του CNBC, το οποίο επισημαίνει ότι η ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρό πολιτικό κίνδυνο στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε μεγάλες χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία).

Εκτιμά δε, ότι αυτός ο φόβος εκ μέρους των αγορών είναι που οδήγησε σε κραχ το ελληνικό χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοινώθηκε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής, ανοίγοντας το δρόμο για ενδεχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ -τον οποίο κατατάσσει στις λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις που έχουν, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, αντι-ευρωπαϊκή ρητορική – πιθανώς θα αναδειχθεί νικητής.

 

 

 

CNBCFinancial TimesΕυρωζώνη