«Υπ΄ατμόν» για το Eurogroup: Σύσκεψη στο Μαξίμου σε κλίμα αβεβαιότητας

Με πυρετώδεις ρυθμούς κινείται η Κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 9 Μαΐου.

Λίγο πριν από τις 21:30 το βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Θέμα της συνάντησης δεν ήταν άλλο από την πορεία των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς και την επερχόμενη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι ανακοινώσεις της Eurostat σχετικά με την ελληνική οικονομία, έδωσαν στην κυβέρνηση ένα ισχυρό “χαρτί” ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, σημειώνεται ότι η επιστροφή στην ανάκαμψη έρχεται για την Ελλάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Δραγασάκη, εξαιτίας των παραπάνω στοιχείων αποτυπώθηκε ιδιαίτερη ικανοποίηση, την ώρα που εξαιρετικά θετικές κρίνονται οι δηλώσεις των Πιέρ Μοσκοβισί και Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και η πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Επίσης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Όσο για τον Υπουργό Οικονομικών, θα συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους τους, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις πηγές της κυβέρνησης, διαπιστώθηκε η καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία: «Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει».

Εν τω μεταξύ πηγές που επικαλείται η Deutsche Welle αναφέρουν ότι το Βερολίνο δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με έκτακτη συνεδρίαση πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup αλλά ούτε και νέα δεδομένα ώστε να μπορεί να οδηγηθεί σε συμπεράσματα για το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

Χθεσινά δημοσιεύματα του Reuters, επικαλούμενο πηγές οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλά τις συνομιλίες για την Ελλάδα, ανέφεραν ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, στο οποίο έχει επενδύσει πολλά η ελληνική κυβέρνηση είναι μάλλον απίθανη.

Τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελληνική οικονομία

Όπως αναφέρεται στην εαρινή έκθεση της Κομισιόν η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, οι προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία ήταν ηπιότερες σε σύγκριση με τη χειμερινή έκθεση. Στις εκτιμήσεις αυτές αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε ότι αυτές επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκαμψης.

«Αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα και αποτυχίες προσδοκώντας πολιτικά οφέλη, θα απογοητεύονται, ημέρα με την ημέρα, ολοένα και περισσότερο. Τους ευχόμαστε καλό κουράγιο και ταχεία προσγείωση στην πραγματικότητα», τόνισε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση (-0,3%) το 2016 και αναμένεται να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το β’ εξάμηνο του έτους και το 2017 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 2,7%.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα αναφέρουν ότι το έλλειμμα θα είναι το 2016 στο 3,1% και το 2017 θα μειωθεί στο 1,8%. Οπως αναφέρεται από την Κομισιόν, οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα καθώς «η προβλεπόμενη ανάκαμψη εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), καθώς και από τις θετικές χρηματοοικονομικές και εμπορικές εξελίξεις».

Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα από -7,2% του ΑΕΠ το 2015 αναμένεται να μειωθεί στο -3,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο -1,8% το 2017, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις (-3,4% το 2016 και -2,1% το 2017).

Το δημόσιο χρέος από 176,9% του ΑΕΠ το 2015 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 182,8% του ΑΕΠ το 2016 και θα αρχίσει να μειώνεται το 2017 (178,8%).

Για την ανεργία προβλέπεται μικρή πτώση -από 24,9% το 2015 στο 24,7% το 2016- και στο 23,6% το 2017.

Aλέξης ΤσίπραςEurogroupαξιολόγησησυμφωνία