Θολό το τοπίο της διαπραγμάτευσης- Αποκλείει επανάληψη του 2015 ο Τσίπρας

Στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ότι στέκεται ο Λευκός Οίκος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα. Οι σχετικές δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς μόλις χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Νέιθαν Σιτς, τάχθηκε υπέρ της στάσης που κρατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Προφανώς στηρίζουμε τις προσπάθειες των μελών της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις που θέτουν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Μέρος αυτής της συμφωνίας όριζε ότι η Ελλάδα έπρεπε να εφαρμόσει μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη επ’ αυτού», τόνισε, και συνέχισε: «Αλλά ήμασταν ξεκάθαροι ότι ο αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης ΕΕ είναι σημαντικός για την επίλυση της κατάστασης με τρόπο που δεν θα υπονομεύει τα θεμελιώδη μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μάλλον μπερδεύουν με τις δηλώσεις υψηλών αξιωματούχων της καθώς έπειτα από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νέιθαν Σιτς, τώρα και ο Αμερικανός Πρέσβης εμφανίζεται υπέρ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετικά με τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα.

Με μια ανάρτησή του στο Twitter ο Ντέιβιντ Πιρς καλεί τους ευρωπαίους να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

“Η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει στην ανάπτυξη» έγραψε ο Ντέιβιντ Πιρς.

Παράλληλα σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει επανειλημμένα την στήριξή τους στη θέση του ΔΝΤ το οποίο καλεί τους Έλληνες να προχωρήσουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ευρώπη, το ΔΝΤ, και την Ελλάδα να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε εύθετο χρόνο» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Πιρς.

Κομισιόν: Επεξεργαζόμαστε μηχανισμό που δεν θα εμποδίσει άσκοπα τη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» πάνω στο ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις πάνω στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαιώνοντας ότι οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα στις Βρυξέλλες «σε πλήρη συνεννόηση» με τις ελληνικές αρχές και όλους τους θεσμούς.

«Η εργασία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις έδρες των θεσμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πίστη και προσήλωση, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε η Μίνα Αντρέεβα.

Ανέφερε, επίσης, πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις «ελληνικές αρχές, τους υπόλοιπους θεσμούς, και τα άλλα κράτη-μέλη» πάνω στα «τελευταία στοιχεία» ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, στο «πνεύμα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου».

Τέλος, η Μ. Αντρέεβα, αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπενθύμισε πως η θέση της Επιτροπής είναι ότι ένα πακέτο «αξιόπιστων» μέτρων είναι «αρκετό» για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Ωστόσο, συνέχισε, παραθέτοντας τις δηλώσεις του Ζ.Κ.Γιούνκερ, «εφόσον οι υπόλοιποι θεσμοί θεωρούν πως τα προληπτικά μέτρα είναι αναγκαία και εφόσον προταθούν, η Επιτροπή είναι έτοιμη να τα αξιολογήσει σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

«Αυτά έχουν τώρα συμφωνηθεί και η Επιτροπή συνεργάζεται με αφοσίωση, ενώ επεξεργάζεται ένα αποτελεσματικό μηχανισμό που δεν θα εμποδίσει άσκοπα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε η Μ. Αντρέεβα.

Η ανακοίνωση των Θεσμών

Σε κοινή δήλωσή τους οι τέσσερις θεσμοί -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)- ανέφεραν νωρίτερα: «Οι Θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έκαναν σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο πολιτικών που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν από τις έδρες τους με τις αρχές και τα κράτη-μέλη για τα τελικά συστατικά ενός πλήρους πακέτου πολιτικής».

«The institutions and the Greek authorities have made important progress on a policy package that could pave the way for discussions on debt sustainability and the conclusion of the first review of the third Greek program. All institutions will continue to work from headquarters with the authorities and member states on the final elements of an overall policy package».

Αισιόδοξος ο Αλέξης Τσίπρας

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να είπε – σύμφωνα με διαρροή συνεργατών του – πως «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση».

Προέβλεψε μάλιστα πως «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις», ενώ είχε και μια παραίνεση προς όσους αντιδρούν: «Όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και τούτες τις μέρες εκτίθενται» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός.

Ωστόσο το τοπίο παραμένει “θολό”, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθεί κάποια συνεδρίαση του Eurogroup αλλά ούτε και αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ώστε για να ορισθεί μια έκτακτη συνεδρίασή του, κάτι που έχει ζητήσει η Αθήνα. Όπως είχε γίνει γνωστό από χθες, οι δύο άνδρες θα επικοινωνούσαν εκ νέου τη Μεγάλη Πέμπτη.

“Πικρά” σχόλια από τον ξένο Τύπο

Εν τω μεταξύ το ζήτημα της ελληνικής διαπραγμάτευσης δεν θα μπορούσε να “ξεφύγει” από τον σχολιασμό εκ μέρους του διεθνούς τύπου. Αρκετά από τα δημοσιεύματα έχουν έντονη “γεύση” ειρωνείας και άλλα επικρίνουν έντονα την ελληνική Κυβέρνηση, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ουδείς αναφέρει τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και το γενικότερο ασφυκτικό κλίμα που επικρατεί στις συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου, σε βάρους φυσικά του τελευταίου.

«Όχι πάλι! Η Ελλάδα δεν τα βρίσκει με τους δανειστές», αναφέρει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά άρθρα το οποίο δημοσιεύει το αμερικανικό CNN.

«Οι δανειστές θέλουν να δουν ένα μενού αξιόπιστων και συγκεκριμένων μέτρων που θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων, χωρίς μηχανισμούς αυτόματης πυροδότησης (αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους του 2018)», έγραψε σύμφωνα με το CNBC ο Wolfgango Piccoli, πρόεδρος της συμβουλευτικής Teneo.

«Αυτό είναι σημαντικό, κυρίως γιατί χωρίς αυτό το προληπτικό πακέτο, οι δανειστές δεν θα είναι πρόθυμοι να συζητήσουν τις προοπτικές ελάφρυνσης χρέους που απαιτεί η Αθήνα και κυρίως το ΔΝΤ, το οποίο οι πιστωτές προσπαθούν να κρατήσουν εντός προγράμματος», πρόσθεσε.

Γερμανικός Τύπος: “Ο Τσίπρας παραμένει Τσίπρας”

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με την DW, σχολιάζοντας τις κινήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, αναφέρει: «Για άλλη μια φορά (ο Αλέξης Τσίπρας) προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, από τους υπουργούς Οικονομικών που κάνουν σκληρούς υπολογισμούς στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που είναι πολιτικά διαλλακτικοί». Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Ο Τσίπρας παραμένει Τσίπρας» ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι «Στους χρηματοδότες δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε ποτέ να τηρήσει τους όρους του τρίτου προγράμματος στήριξης. Γιατί όμως να προσεγγίσουν τον Τσίπρα και να χρηματοδοτήσουν την ιδεολογικά αριστερή πολιτική του;»

Αρκετοί είναι οι σχολιαστές που μιλούν για την επιστροφή της ελληνικής κρίσης, όπως η εφημερίδα Κölner Stadt-Anzeiger. «Εδώ και μήνες η Ελλάδα δίνει μάχη μαζί με τους πιστωτές για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Τώρα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ακυρώθηκε. ‘Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο’ ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την ίδια ώρα στην Αθήνα για άλλη μια φορά τελειώνουν τα χρήματα».

Aλέξης ΤσίπραςΔιαπραγμάτευσηΔΝΤΕΕΗΠΑ