Ευθεία επίθεση Γιουνκέρ κατά του ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα

Κάθε άλλο παρά με καλό μάτι βλέπουν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον τρόπο με τον οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπαθεί να επιβάλλει τις απαιτήσεις του στην Ελλάδα σχετικά με την λήψη επιπλέον “προληπτικών” μέτρων.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που καθυστερεί η συμφωνία και μαζί η επίσημη αξιολόγηση του Eurogroup, την ώρα που τα εθνικά ταμεία είναι άδεια με την χώρα να βρίσκεται λίγο πριν από την χρεοκοπία στην περίπτωση που δεν έχουμε θετικό αποτέλεσμα μέχρι τον Ιούνιο.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ “άστραψε και βρόντηξε” με αφορμή τις αξιώσεις του Ταμείου, λέγοντας ότι είναι παράλογες και αντισυνταγματικές. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ο κ. Γιουνκέρ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το ΔΝΤ υποβαθμίζει τον ρόλο που παίζει η Ευρωζώνη, παίρνοντας ανοιχτά θέση υπέρ της ελληνικής Κυβέρνησης. “Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα” είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κομισιόν, καλώντας τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την χώρα μας: «Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και να βοηθήσουμε», τόνισε.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Γιουνκέρ ζήτησε να γίνει άμεση συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως και ο Ντόναλντ Τουσκ. “Έχουμε φτάσει στο 95% της συμφωνίας και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100% της συμφωνίας”, είπε.

Πληροφορίες από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν μετά την ενημέρωση που είχε από τους κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί είπε ότι είναι παράλογο (unreasonable) και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αναμένεται να επικοινωνήσει εντός της ημέρας με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

EurogroupΔΝΤΖαν Κλοντ Γιούνκερμέτρα