Οι Βρυξέλλες δεν ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Αθήνα

Η νέα καθυστέρηση που καταγράφεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ναι μεν δεν θεωρείται θετική εξέλιξη, με δεδομένες τις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει οι δηλώσεις του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο στις Βρυξέλλες επικρατεί ψυχραιμία και σίγουρα όχι ανησυχία.

Στη βελγική πρωτεύουσα κατανοούν απόλυτα τις δυσκολίες που έχει η κυβέρνηση στο εσωτερικό να περάσει τόσο τα μέτρα του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, όσο και το προληπτικό πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό αποφεύγουν επιμελώς δηλώσεις που θα μπορούσαν να εντείνουν το πρόβλημα.

Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα να έχει ολοκληρωθεί από τα μέσα του περασμένου φθινοπώρου και παρά τη μεγάλη καθυστέρηση, οι Ευρωπαίοι κρατούν μια ψύχραιμη στάση δίνοντας το χρόνο στην κυβέρνηση να προετοιμάσει το έδαφος για τη λήψη των μέτρων.

Η Ευρώπη δεν αντέχει δύο κρίσεις

Ωστόσο, ο χρόνος πλέον αρχίζει και γίνεται πιεστικός, κυρίως για την Ελλάδα γιατί χωρίς την εκταμίευση της δόσης θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας της χώρας. Ταυτόχρονα όμως και οι Ευρωπαίοι, έχοντας μπροστά τους το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου που θα κρίνει αν η χώρα αυτή παραμείνει στην ΕΕ, δεν θέλουν να εξελίσσεται παράλληλα και μια ελληνική κρίση.

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αναμένεται να ανταποκριθεί στο αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα. Κι αυτό γιατί δεν θέλουν κάτι τέτοιο οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες πάγια υποστηρίζουν ότι τα θέματα αυτά επιλύονται από τα όργανα που πρέπει, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, από το Εurogroup. Πέρυσι το καλοκαίρι τα πράγματα ήταν διαφορετικά γιατί η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε πρόγραμμα, σε αντίθεση με τώρα. Γι’ αυτό και τότε η λύση δόθηκε από τους ηγέτες.

Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο μετά τις γιορτές του Πάσχα με την επόμενη τακτική συνεδρίαση του Εurogroup να είναι προγραμματισμένη για τις 17 Μαΐου.

Πηγή: DW

ΒρυξέλλεςΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ