H πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου -Τι ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής

Τι ορίζει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής
Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στις 19:00 θα διεξαχθεί η πρώτη κατά σειρά ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής, η ψηφοφορία είναι ονομαστική.
Δεν προηγείται συζήτηση.
Η ψηφοφορία γίνεται επί των υποψηφίων που προτείνουν μόνο οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της Ομάδας των Ανεξάρτητων Βουλευτών.
Συγκεκριμένα : «Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους. Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή. Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου».
Καθίσταται σαφές ότι στην περίπτωση μιας και μοναδικής υποψηφιότητας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση που ο μοναδικός υποψήφιος είναι ο προτεινόμενος από την Κυβέρνηση Σταύρος Δήμας,  οι ψήφοι των Βουλευτών που δεν θα “εκφράσουν την προτίμησή τους” στον κυβερνητικό υποψήφιο θα καταγραφούν ως “παρών”.
Με τη περάτωση της διαδικασίας και την καταμέτρηση των ψήφων συντάσσεται πρακτικό, που υπογράφεται από τους ψηφολέκτες, τον Πρόεδρο και τους Γραμματείς της Βουλής. Το πρακτικό περιλαμβάνει τα ονόματα των παρόντων και απόντων Βουλευτών, με την ψήφο καθενός και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Πως εξελίχθηκε η ψηφοφορία επανεκλογής του Κάρολου Παπούλια το 2010 

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010, όταν η Βουλή επανεξέλεξε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας που είχε καθοριστεί τις 11:00, ο Φίλιππος Πετσάλνικος διάβασε τον Κανονισμό της Βουλής, καθώς επίσης τις επιστολές που του είχαν αποστείλει οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, με την οποία γνωστοποιούσαν την απόφασή τους να προτείνουν για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό της Βουλής, κλήθηκαν στην έδρα οι ψηφολέκτες και ακολούθησε η εκφώνηση των ονομάτων των Βουλευτών, που σηκώνονταν ένας -ένας και αναφωνούσαν την προτίμησή τους. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε 40 λεπτά.

Ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 266 ψήφους, που ήταν συνολικά οι ψήφοι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, από τις οποίες είχε προταθεί.

“Παρών” δήλωσαν οι 32 βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρχαν δύο απόντες, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος και Σοφία Καλαντίδου.

 

 

Εκλογή Προέδρου της ΔημοκρατίαςΚανονισμός Βουλήςψηφοφορία