"Αδιέξοδο" το Ασφαλιστικό υποστηρίζει το Ποτάμι

Αναχρονιστικό χαρακτηρίζει το Ποτάμι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, γιατί το 2018 είναι τελείως αναντίστοιχο με τις ανάγκες μιας σύγχρονης χώρας και πολύ περισσότερο της μεταμνημονιακής Ελλάδας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επικρίνει την κυβέρνηση γιατί μεταφέρει το κόστος της χρηματοδότησης των συντάξεων σε μια εποχή που τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα- λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της χρονικής δομής της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Επίσης γιατί προωθεί κοινούς κανόνες αλλά είναι οι λάθος κανόνες, έχει εισπρακτικό χαρακτήρα με πολλές «κρυμμένες πονηριές», δίνει σχετικά υψηλές παροχές με λίγα χρόνια κι ενθαρρύνει την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με το Ποτάμι η έλλειψη ανταποδοτικότητας μετατρέπει το όλο σύστημα σε τιμωρητικό φόρο στην εργασία ενώ επί της ουσίας αυτό που επιχειρείται είναι η διατήρηση, για λίγα χρόνια ακόμα, ενός χρεοκοπημένου διανεμητικού συστήματος μέσω της υπέρμετρης επιβάρυνσης των σημερινών ασφαλισμένων, κυρίως των αυτοαπασχολουμένων με σχετικά υψηλά εισοδήματα, των διπλά απασχολουμένων, των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζόμενων με μπλοκάκια, οι οποίοι ασφαλίζονται ως μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι και θα πληρώνουν διπλές εισφορές ακόμη και για την υγεία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η αλήθεια είναι ότι μειώσεις θα υποστούν όσοι λαμβάνουν από κύρια και επικουρική πάνω από 1.300 μεικτά και 1.170 καθαρά», υποστηρίζει το Ποτάμι και μιλάει για εμμονή σε ένα αδιέξοδο σύστημα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο συνεχούς περιδίνησης.

Το Ποτάμι προτείνει ένα μοντέλο τριών πυλώνων (εθνική σύνταξη, ατομικός λογαριασμός, επαγγελματική ασφάλιση). Ένα τέτοιο μοντέλο διακρίνει τους ρόλους της κοινωνικής και επαγγελματικής αλληλεγγύης. Ιεραρχεί προτεραιότητες και αφήνει πεδίο ευελιξίας για αποκλίσεις από τον μέσο όρο, χωρίς αυτές να επιβαρύνουν τρίτους, όπως σημειώνει.

ΑσφαλιστικόΠΟΤΑΜΙ