Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Σουλτς, Μοσκοβισί και Ολαντ

Τηλεφωνικές συνομιλίες είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία όπως τα παρουσίασε σήμερα η Eurostat, τονίζοντας την ίδια ώρα την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους χωρίς να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Είναι γνωστό πλέον ότι στο αυριανό Eurogroup δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση για το ζήτημα της Ελλάδας ωστόσο θα ληφθούν υπόψιν οι προθέσεις από τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αυριανή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι μια ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, κάτι που σημαίνει μη απόφαση. Αναγνώρισε ωστόσο ότι η επίδοση της Ελλάδας ήταν καλύτερη του αναμενόμενου.

Η Άνικα Μπράιντχαρντ, επεσήμανε ότι η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% ενώ ο προϋπολογισμός του 2015 είχε στόχο ένα πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Πρόκειται για απόκλιση μιας ποσοστιαίας μονάδας από το στόχο, αλλά προς τη θετική κατεύθυνση.

Σχετικά με το χρέος, από τα κοινοτικά στοιχεία προκύπτει ότι το 2015 κυμάνθηκε στα 311,452 δισ. ευρώ ή 176,9% του ΑΕΠ. Ερωτηθείσα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η συνεδρίαση του Εurogroup είναι μια ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

Aλέξης ΤσίπραςEurogroupαξιολόγησησυμφωνία