Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα έκτακτης ανάγκης

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα έκτακτης ανάγκης» διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξή του στο «Euro2day» και στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΝΙ», σημειώνοντας ότι η Κομισιόν «δεν επιθυμεί να υιοθετήσει μία τέτοια πρόταση».

Παρ’ όλα αυτά, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «θα την εξετάσει σοβαρά, μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση» και εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται αύριο Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Σε ό,τι αφορά τις διαφορές με το ΔΝΤ ο κ. Γιουνκέρ κατέστησε αναγκαία τη γεφύρωσή τους, σημειώνοντας βέβαια, «ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το Ταμείο πάση θυσία». Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και απέκλεισε το σενάριο Grexit, τονίζοντας ότι «όποιος τολμήσει να το επαναφέρει είναι σαν να “παίζει με τη φωτιά”».

 

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει και απέκλεισε το ονομαστικό κούρεμα του χρέους ενώ ανέφερε ότι η επιλογή για “automatic reprofiling” θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.

 

ΓιουνκέρΚομισιόνμέτρα