Δεν χρειάζεται εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων

Προσπάθεια να ξορκίσει τα σενάρια λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2018 έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο με βάση τις επιδόσεις της οικονομίας.

Αναφερόμενη στην πιθανότητα να συμφωνηθούν από τώρα πρόσθετα μέτρα για το 2018 σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι τα εν λόγω σενάρια «επιβεβαιώνουν το μέγεθος των διαφορών ανάμεσα στους θεσμούς» και το πόσο δύσκολη είναι η προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με όλους τους θεσμούς ταυτόχρονα.

Παράλληλα η κ. Γεροβασίλη τάχθηκε κατά της «εκ των προτέρων ανακοίνωσης μέτρων που αφορούν μελλοντική φάση, δεν προβλέπεται να ληφθούν στο σύνολό τους, το ενδεχόμενο της εφαρμογής τους αφορά ειδική περίπτωση και με βάση τις επιδόσεις της οικονομίας δεν χρειάζονται» και ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια εκδοχή θα ήταν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που προεξοφλεί την αδυναμία επίτευξης των στόχων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η θετική εικόνα της οικονομίας φαίνεται στην έκθεση της Εurostat -θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία αποτυπώνεται μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που είχε προβλεφθεί, ενώ σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υποστήριξε ότι είναι στην τελική φάση σε τεχνικό επίπεδο για να υπάρξει μια συμφωνία και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συμφωνία αυτή να αποτελέσει τη βάση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακοίνωση της Eurostat την Πέμπτη για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015 θα διαπιστώνεται πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 0,4% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ και εκτίμησης του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014, αλλά και αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 3,5 δισ. ευρώ. Οι ανακοινώσεις αυτές αναμένεται να ενδυναμώσουν τη θέση της Ελλάδος στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκινούν σήμερα αρχικά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αύριο και με το ΔΝΤ.

Η κ. Γεροβασίλη ανακοίνωσε ότι σήμερα αναρτώνται για διαβούλευση το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και των δύο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτηθείσα αν τυχόν πρόσθετα προληπτικά μέτρα αποτελούν πολιτικό πρόβλημα, τόνισε ότι το πρόβλημα σε μια τέτοια θα είναι οικονομικό και πρόσθεσε ότι “τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Τότε μόνο, θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων. Οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά στάση σεβασμού έναντι της συμφωνίας”. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «αυτοί οι οποίοι με λαχτάρα περιμένουν ή προσπαθούν, με στόχο να επιβληθούν δυσάρεστα μέτρα για να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση καλό θα ήταν να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια προς το συμφέρον του ελληνικού λαού» ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε για εκλογές ούτε και για δημοψήφισμα.

Την σαφή εκτίμηση ότι η πορεία των δημοσίων οικονομικών κατά το 2015 θα αποδειχθεί θετικότερη του αναμενομένου –και ότι το γεγονός αυτό θα πιστοποιηθεί από τα στοιχεία περί πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat- εξέφρασε στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο 105,5», και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

ΔιαπραγμάτευσημέτραΌλγα Γεροβασίλη