Νέοι μπελάδες στο Μαξίμου - Σκέψεις για παραίτηση κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Σε “τεντωμένο σχοινί” κινείται η Κυβέρνηση, με την χώρα να έχει “γονατίσει” τόσο από την προσφυγική κρίση όσο και από την ανάγκη για άμεση συμφωνία με τους δανειστές και την αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το κλίμα είναι βαρύ και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η κριτική για τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου γίνεται όλο και πιο σκληρή κάτι που αποδυναμώνει την ενότητα του κόμματος. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επεξεργάζεται το ενδεχόμενο της παραίτησής του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Υπουργός έχει ήδη ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι σκοπεύει να επανεξετάσει την παραμονή του στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που παραβιαστούν σοβαρές κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης, όπως για παράδειγμα η διαφύλαξη του αφορολόγητου ορίου.

Ωστόσο, έχει διαβεβαιώσει τον κ. Τσίπρα ότι ακόμη κι αν παραιτηθεί θα παραμείνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, που σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος δεν πρόκειται να μειωθεί.

Τα νέα δεδομένα “κλειδώνουν” με την κίνηση που έκανε την περασμένη Παρασκευή η εσωκομματική τάση “53+” στην οποία ανήκει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου γίνεται σκληρή κριτική για την Κυβέρνηση όπου γίνεται λόγος και για υπερβολικές υποχωρήσεις έναντι των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι αντίστοιχο (παραίτηση) και με άλλους Υπουργούς οι οποίοι είναι μέλη των “53+” όπως ο Θοδωρής Δρίτσας. Σύμφωνα με την ομάδα αυτή, ο Πρωθυπουργός δεν είναι συνεπής σε ορισμένες δεσμεύσεις που έχει παράσχει προς το κόμμα, για ανυποχώρητη στάση σε κρίσιμα θέματα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ωστόσο αυτή η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν έχει στα σχέδιά της να βλάψει την Κυβέρνηση.

Όλες αυτές οι πιέσεις, είναι πιθανό να έχουν οδηγήσει την κυβερνητική ηγεσία στο να βάλει “ρήτρες” προς τους εκπροσώπους των πιστωτών, ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση και δεν αρχίσουν οι συνομιλίες για το χρέος, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δεσμεύσεις για επιπλέον μέτρα.

ΔιαπραγμάτευσηΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΠαραίτησησυμφωνίαΥΠΟΙΚχρέος