"Τυχόν αποκλίσεις, μόνο μετά την αξιολόγηση και την συζήτηση για το χρεός"

Ξεκάθαρη θέση παίρνει το Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μια τέτοια συζήτηση δεν θα ξεκινήσει παρά μόνο όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού “πέσουν” στο τραπέζι οι συνομιλίες για το χρέος.

Οι ίδιες πηγές, κάνοντας κριτική στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επικεντρώνονται στα εξής σημεία:

-Η συζήτηση για το τι θα γίνει εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι στον αέρα διότι μέχρι σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου δεν επιβεβαιώθηκαν και άρα το πιθανότερο είναι το αυτό να επαναληφθεί για μια ακόμη φορά.

-Τα στοιχεία της οικονομίας είναι καλύτερα από αυτά που αναμένονταν.

-Η κίνηση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και θα ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας.

-Τα επόμενα 24ωρα δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat και αναμένεται και τα στοιχεία αυτά να αποτυπώνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, μια επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές -σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- έως το προγραμματισμένο Eurogroup της 22ας Απριλίου αποτελεί ρεαλιστικό και εύλογο στόχο. Την θέση αυτή διατυπώνουν με δεδομένο το γεγονός ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης σημειώνουν ότι το Staff Level Agreement, που θα τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup, θα ενσωματώνει τις ελληνικές προτάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στις κυβερνητικές προτάσεις.

Σταθερός στόχος της Κυβέρνησης είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι΄αυτό επιδιώκει η αξιολόγηση να κλείσει ακόμη και στο επικείμενο Eurogroup προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Στην παρούσα φάση αυτό που μπορεί να γίνει είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και μόνον αυτή, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, επιμένουν οι ίδιες πηγές.

ΔιαπραγμάτευσηΔΝΤκυβέρνησησυμφωνίαχρέος