Αγώνας δρόμου στο παρασκήνιο και μπαράζ πιέσεων ενόψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τόσο η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να διασφαλίσουν, η κάθε μία από την πλευρά τη στην πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη το απόγευμα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει σε επίπεδο ψυχολογίας ενθαρρυντικά για το τελικό αποτέλεσμα.

Αν και υπάρχουν και οι «αισιόδοξοι» στο Μαξίμου που θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να συγκεντρωθούν 174 – 175 «ναι» στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα από την πρώτη ψηφοφορία, οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και θέτουν τον πήχη χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τις επιφυλακτική αυτή οπτική, το Μαξίμου θα ήταν ευχαριστημένο αν τελικά στην πρώτη ψηφοφορία της 17ης Δεκεμβρίου συγκεντρώνονταν 165 – 170 βουλευτές, ένας αριθμός που θεωρούν ότι «διατηρεί ζωντανή» από άποψη ψυχολογίας την προοπτική εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και παράλληλα δεν είναι και τόσο μακριά από τους απαραίτητους 180 στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Για να συγκεντρωθούν αυτοί οι 165 – 170 ψήφοι, που η κυβέρνηση θέτει ως «ψυχολογικό όριο» για τις επόμενες ψηφοφορίες, χρειάζεται να διασφαλιστούν 10 – 15 ψήφοι, επιπλέον της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η προσπάθεια εξεύρεσης των ψήφων αυτών μετατρέπει, ουσιαστικά, σε «μήλον της έριδος» καταρχήν τους εικοσιτέσσερις (24) συνολικά Ανεξάρτητους βουλευτές. Όμως, ο αριθμός αυτών που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν πρόεδρο ή  τάσσονται θετικά ως προς την συγκεκριμένη προοπτική δεν διασφαλίζει την εκλογή Δήμα. Συνεπώς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι εντονότατη πλαγιοκόπηση θα δεχθούν οι δέκα (10) βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τους δώδεκα (12) της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς οι δύο αυτές Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι οι μοναδικές από τις οποίες ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να προσδοκά κάποια αλλαγή στάσης την τελευταία στιγμή. Και είναι αυτές που η αξιωματική αντιπολίτευση θα ήθελε να μείνουν αρραγείς, προκειμένου να διασφαλίσει και αυτή τους 121 ψήφους για το «όχι».

Η πίεση που θα ασκηθεί στους βουλευτές των δύο κομμάτων, οι οποίοι προφανώς όσο κομβικοί είναι για την πλευρά της Κυβέρνησης άλλο τόσο είναι και για την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία επιδιώκει να συγκεντρώσει το «μαγικό αριθμό» 121 για το «όχι» στον Πρόεδρο, γίνεται σαφής και μόνο από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξη του στη Real News, έκανε ειδική αναφορά και τους κάλεσε να «ψηφίσουν κατά συνείδηση» για το καλό της χώρας και όχι με βάση τη γραμμή του κόμματός τους.

Ενδεικτική των υψηλών τόνων που είναι αποφασισμένη να τηρήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι και η κριτική του συγκεκριμένου άρθρου από τον πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Λάρισα. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι μέσα στο άρθρο ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποιεί 15 φορές τη λέξη φόβος. « Ο τίτλος του άρθρου του θα έπρεπε να είναι: “Φοβάμαι ότι χάνω την εξουσία. Σας καλώ σε αποστασία”. Ξέρει και από φόβο και βεβαίως από αποστασία», παρατήρησε.

Τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως»

Με βάση τις πληροφορίες που αναφέρει σε άρθρο του ο Άρης Ραβανός στο vima.gr από τους 24 Ανεξάρτητους βουλευτές, πέντε θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα και άλλοι πέντε θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ψηφίσουν. Συγκεκριμένα, οι πέντε που διάκεινται θετικά απέναντι στην ψηφοφορία είναι ο Χρήστος Αηδόνης, ο Παναγιώτης Μελάς, ο Γιώργος Νταβρής, ο Γρηγόρης Ψαριανός αλλά και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος σε συνέντευξή του, την Κυριακή, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωνε: «Πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος και για γενικότερους λόγους σεβασμού στην συνταγματική επιταγή που απαιτεί ευρείες συναινέσεις, αλλά και γιατί δεν πιστεύω ότι αποτελούν λύση για τη χώρα οι πρόωρες εκλογές. Άρα βαδίζω προς την κάλπη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, απολύτως συνεπής σε κάτι που λέω εδώ και μήνες. Επειδή λοιπόν θεωρώ ότι πρέπει να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν βρίσκω το λόγο γιατί να το κάνω στην τρίτη ψηφοφορία και να μην το κάνω στην πρώτη και στη δεύτερη».

Πολύ κοντά στο να ψηφίσουν για Πρόεδρο φέρονται να είναι ο Κώστας Γιοβανόπουλος, οι δύο βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, αλλά και ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος, όμως, δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του και θέτει ως προϋπόθεση την ενημέρωσή του για το περιεχόμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα. Οι υπόλοιποι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν ταχθεί υπέρ του «όχι» και σύμφωνα με πληροφορίες θα πάρουν άδεια και οι προφυλακισμένοι εξ αυτών να προσέλθουν στη βουλή για την ψηφοφορία.

Από την άλλη, ότι θα ψηφίσουν «όχι» θεωρείται σχεδόν βέβαιο για τον Μίμη Ανδρουλάκη, που το έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή, αλλά και ο Πάρις Μουτσινάς, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Μάρκος Μπόλαρης και η Ραχήλη Μακρή. Στο «όχι» συγκαταλέγονται, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, και οι Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Θεοδώρα Τζάκρη ενώ και ο Γιάννης Κουράκος, που προέρχεται από την Νέα Δημοκρατία, εμφανίζεται σταθερός στην απόφασή του να μην ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας ζητώντας κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

Στελέχη του Μαξίμου και της κυβέρνησης έχουν επιδοθεί σε σειρά επαφών και μυστικών ραντεβού προκειμένου να πιέσουν όσους αμφιταλαντεύονται από τους Ανεξάρτητους αλλά και να προσελκύσουν τυχόν επιφυλακτικούς από ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ.

Στην προσπάθεια αυτή φέρονται να έχουν εμπλακεί, ήδη, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Μάκης Βορίδης, αλλά και κάποια άλλα στελέχη, όπως οι Κώστας Μαρκόπουλος και Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ενεργά αναμένεται να εμπλακεί, τις επόμενες ώρες, και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ εκτιμάται ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναλάβει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ήδη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος έχει σειρά επαφών στο γραφείο του, μεταξύ των οποίων είναι τόσο ο Παναγιώτης Μελάς όσο και η κ. Κόλλια, ενώ αναμένεται να δει και τους Γιώργο Κασαπίδη και Γιάννη Κουράκο σε μια προσπάθεια να τους πείσει. Επαφές θα γίνουν και με την Μίκα Ιατρίδη από τους Ανεξάρτητους, προκειμένου μεταπειστεί και να ψηφίσει υπέρ, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι στο «όχι» προσανατολίζεται, όπως δηλώνει ο ίδιος τουλάχιστον, και ο Βασίλης Καπερνάρος, που έχει πει ότι θα συμμετάσχει στο καινούργιο κόμμα του Τάκη Μπαλτάκου «Ρίζες». «Όχι» λέει αυτήν τη στιγμή και ο Βύρωνας Πολύδωρας, ο οποίος, όμως, εκτιμάται από την Νέα Δημοκρατία ότι σε μια ύστατη στιγμή, αν εξαρτάται από την ψήφο του η εκλογή Προέδρου, θα υπαναχωρήσει και θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα και θα είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένα, όπως φαίνεται, από άποψη ελιγμών και παρασκηνιακών επαφών.

 

κοινοβούλιοπροεδρική εκλογή