Η αξιολόγηση στο επίκεντρο των συναντήσεων Τσίπρα με Ολάντ και Σουλτς

Η πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στις 19.00 μ.μ. (20.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος) στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και αύριο στις 12.00 μ.μ. στο Στρασβούργο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με ελληνικές εκτιμήσεις, μπορεί να μην έχει ακόμα επιτευχθεί οριστική συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο υπάρχει συναντίληψη τόσο από την πλευρά της Αθήνας όσο και από την πλευρά των Ευρωπαίων αναφορικά με τα μέτρα που απαιτείται να παρθούν προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση με στόχο την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προχώρησε σε αυτήν την επιθετική κίνηση προκειμένου να πιέσει το ΔΝΤ στον βαθμό που μπορεί ώστε να αλλάξει τη θέση του πάνω σε κυρίαρχα ζητήματα αλλά και να αφήσει αιχμές προς το Ταμείο αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεσή της να κατατεθούν προς ψήφιση τα δυο νομοσχέδια που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό, φαίνεται ότι ήταν απόρροια της επιθυμίας της Αθήνας ώστε να υπάρξει τοποθέτηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ ήταν προγραμματισμένη αλλά συντομεύτηκε κατά μια μέρα λόγω του προγράμματος του Γάλλου Προέδρου. Η Αθήνα αναζητά πολιτική λύση για το κλείσιμο της εκκρεμότητας ενώ ανάλογο αναμένεται να είναι το περιεχόμενο της συζήτησης που θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός με τον Μάρτιν Σουλτς στον οποίο κυβερνητικές πηγές αποδίδουν ρόλο διαμεσολαβητή στις συζητήσεις. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης επισημαίνουν πως δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια θεαματική απόφαση για την Ελλάδα από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 19.00 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Aλέξης ΤσίπραςαξιολόγησηΟλάντΠαρίσιΣουλτςσυνάντηση