Επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ για Wikileaks - "Βολές" για Τόμσεν & Βελκουλέσκου

Εν αναμονή της απάντησης της Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

Με την επιστολή του ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του αλλά και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης της Ελλάδας στο Ταμείο, μετά από τη μαρτυρία – σοκ που έφερε στο φως ο ιστότοπος Wikileaks, δημοσιοποιώντας σχετική συνομιλία μεταξύ του Πόλ Τόμσεν και της Ντέλιας Βελκουλέσκου και η οποία είναι αποκαλυπτική των επιδιώξεων του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός εκφράζει την ανησυχία του για για όσα αποκαλύφθηκαν και επισημαίνει ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στους αξιωματούχους του ΔΝΤ που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, θέτοντας ζήτημα παρουσίας τους στις συζητήσεις, την ώρα που αναμένεται εντός της ημέρας η επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων, ώστε να αρχίσει ο νέος γύρος διαβουλεύσεων με κυβερνητικά στελέχη για την πρώτη αξιολόγηση.

Ζητά ακόμη από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να ευοδωθεί γρήγορα η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση.

«Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη. Δημιουργείται μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης», δηλώνει ο Πρωθυπουργός στο “Έθνος της Κυριακής”.

Νωρίτερα, κυβερνητικά στελέχη εκτόξευσαν πυκνά πυρά κατά του Π. Τόμσεν, στοχοποιώντας τον ως ενορχηστρωτή της διαχρονικής προσπάθειας πίεσης της Ελλάδας επιδιώκοντας ακόμη και την πρόκληση «πιστωτικού γεγονότος».

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, μετά την ενημέρωση που παρείχε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων, αναμένεται να ξεκινήσει επαφές και με ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ προγραμματίζεται συνομιλία ακόμα και με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Το ρόλο του ΔΝΤ και το μέλλον του στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να θέσει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 22ας Απριλίου, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μέσω δικών του έμπειρων στελεχών.

Η αποκάλυψη του Wikileaks έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο, με μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα να στηλιτεύουν την τακτική του ΔΤΝ να πιέζει διαρκώς την Ελλάδα, προκειμένου να αποδεχτεί σκληρά μέτρα υπό την απειλή της χρεοκοπίας.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του Euronews, σχετικά με τον διάλογο των Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Όπως σημειώνει το δίκτυο, «η συζήτηση αποκαλύπτει την εσωτερική στρατηγική του Ταμείου με σκοπό να εξαναγκάσει την Ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί περαιτέρω μέτρα, όπως η περικοπή των ελληνικών συντάξεων και των συνθηκών εργασίας και να πείσει την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να αποδεχθεί ελάφρυνση του χρέους. Ο Τόμσεν φέρεται να έχει πει ότι η συνεχιζόμενη αξιολόγηση θα έπρεπε να καθυστερήσει, ώστε η απειλή ενός νέου «δημοσιονομικού ατυχήματος» στο χρόνο του δημοψηφίσματος για το Brexit, να τους επιτρέψει να πιέσουν και τις δυο πλευρές».

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα πριν την Κριστίν Λαγκάρντ:

«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ

Αγαπητή Κριστίν

Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.

Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.

Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.

Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.

Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας»

 

Aλέξης ΤσίπραςWilileaksδιάλογοιΔΝΤεπιστολή