"Φωτιά" στην Κυβέρνηση από την διαρροή Wikileaks - Επικοινωνία Τσίπρα με Ευρωπαίους αξιωματούχους (upd)

Σε κατάσταση συναγερμού είναι η Κυβέρνηση μετά την διαρροή του Wikileaks της απόρρητης συνομιλίας Τόμσεν, Ντέλιας, Πέτροβα για την Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την οργή του κυβερνώντος κόμματος, με την Όλγα Γεροβασίλη να ζητάει εξηγήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το αν η δημιουργία συνθηκών χρεωκοπίας αποτελεί την επίσημη θέση του.

“Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεωκοπίας στην Ελλάδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του ταμείου”, δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι “η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας”, εφόσον τα στοιχεία είναι αληθή.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο πολιτικοί, ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, σημείωσε ότι όπως έχει καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρεί «πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δεν θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, καθώς και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα επικοινωνήσει και με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκουαλτγιέρι, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Έπονται επιπλέον επικοινωνίες του Έλληνα Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους εντός της ημέρας, καθώς η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα κρίσιμο το ζήτημα που έχει ανακύψει.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται, επίσης, να αποστείλει επιστολή στην διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στην αποκάλυψη – “βόμβα” του Wikileaks, είναι ότι συγκλήθηκε άμεσα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς και συνεργάτες του.

Στη σύσκεψη μετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Aλέξης ΤσίπραςWikileaksΔΝΤΜέγαρο Μαξίμου