Για απαράδεκτο γεγονός και εγκληματική στάση απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς ζωές τέθηκαν σε κίνδυνο, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την οργανωμένη κίνηση μαζικής φυγής προσφύγων από την Ειδομένη και εισόδου στην ΠΓΔΜ. Παράλληλα τόνισε ότι η παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες πρέπει να ελεγχθεί ενώ απηύθυνε μήνυμα προς τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη για τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν, σε κοινές δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντησή τους εξλεφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ως προς τη Συρία. Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη συμφιλίωση στη χώρα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αποκατάσταση της ομαλότητας αποτελεί βασικό άξονα και για τον τερματισμό του φαινομένου των, χωρίς προηγούμενο, προσφυγικών ροών από τη Συρία προς την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για την τεράστια προσπάθεια, όπως είπε, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σήμερα και ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες που κάνει η Αρμενία.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά κάποιες συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, «εξ ου και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής» όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Λίγο πριν τις δηλώσεις, υπογράφτηκαν σειρά διμερών συμφωνιών. Υπήρξε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, επικεντρώθηκαν στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργιών σε διακρατικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα. Υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής. Υπογράμμισαν ότι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός κατέχουν κεντρική θέση στις σχέσεις των δύο λαών και ανανέωσαν τη συνεργασία, υπογράφοντας δυο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού και τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Αρμενίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ιστορικότητα των σχέσεων των δύο χωρών και τόνισε ότι εγκαινιάζεται ένα νέο ξεκίνημα σε αυτές. Αναφερόμενος στο προσφυγικό, έκανε λόγο για πρόκληση την οποία η χώρα είναι στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσει, αν και είναι «μια κατάσταση που μας υπερβαίνει». Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι Έλληνες και οι Αρμένιοι «γνωρίζουν από προσφυγιά, ξεριζωμό, γενοκτονία, εθνοκάθαρση».
Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να τηρηθεί η εκεχειρία στη Συρία, ώστε να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές. Πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, οι δύο λαοί μας γνωρίζουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με το κεφάλι ψηλά, βάσει των αξιών τους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε αυτήν την πρόκληση θα είμαστε σύμμαχοι».
Στην ανοδική πορεία που έχουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αρμενίας αναφέρθηκε ο Σερζ Σαρκσιάν και τόνισε ότι επί χιλιετίες οι δύο λαοί βρίσκονται σε κοινή πορεία και σημείωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής. Ο πρόεδρος της Αρμενίας αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι έπληξε τις οικονομίες και των δύο χωρών, ενώ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό τόνισε ότι πρόκειται για μια κρίση που δεν αφορά μόνο λίγους λαούς, αλλά την ευρύτερη περιοχή.
Ο πρόεδρος της Αρμενίας κατέθεσε χθες στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και εν συνεχεία μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε η επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, συνάντηση των δύο ηγετών και παράθεση επίσημου γεύματος. Το βράδυ, οι κ. Σ. Σαρκσιάν και Πρ. Παυλόπουλος εγκαινίασαν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ από την Εποχή του Χαλκού μέχρι τον 20ό αιώνα».