Την ώρα που η Αθήνα επιμένει πως θα ακολουθήσει την επίσημη διπλωματική οδό με τα Σκόπια για το αν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που πέρασαν με τα πόδια χθες στην γειτονική χώρα, ανακοίνωση του σκοπιανού υπουργείου Εσωτερικών, ενημερώνει ότι όλοι, και οι 1.500, πρόσφυγες και μετανάστες που κατόρθωσαν να περάσουν χθες στο έδαφός τους επεστράφησαν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραδέχεται ότι υπήρξε επαναπροώθηση αριθμού προσφύγων όμως τους «κατεβάζει» στους 200.
Πηγές του υπουργείου, δήλωσαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι πρόκειται μόνο για 200 περίπου άτομα, τα οποία ήταν λίγα μέτρα μετά τα σύνορα Ελλάδας-FYROM και τα οποία επέστρεψαν σε ελληνικό έδαφος. Διαψεύδουν παράλληλα ότι επρόκειτο για 1.500 άτομα και επιτίθενται στα γειτονικά Σκόπια ότι προσπαθούν να εμφανίσουν τους εαυτούς τους ως «προστάτες της Ευρώπης».
Ειδικότερα, πηγές του υπ. ΠΡΟΠΟ δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Γύρω στις 06.00 περίπου 200 άτομα που βρίσκονταν στα χωράφια, λίγα μέτρα μετά την οριογραμμή Ελλάδας-FYROM και είχαν κρατηθεί επί τόπου όλη τη νύχτα, επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος κοντά στο μεθοριακό χωριό Χαμηλό και εξετάζονται από την Ελληνική Αστυνομία.
Δεν υπάρχουν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι αριθμοί των προσφύγων που για λόγους εντυπωσιασμού αναγγέλλονται και γράφονται από τα Σκόπια, μέσα στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν εαυτούς ως “προστάτες” της Ευρώπης».
Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαψεύδει κάτι τέτοιο, και διά στόματος του αρμόδιου υπουργού για τον Συντονισμό των δράσεων στο προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα τονίζει πως «θα ακολουθηθεί η διπλωματική οδός». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι «εμείς δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο (σ.σ. ότι επέστρεψαν οι πρόσφυγες)» και πρόσθεσε ότι «όλα θα γίνουν επισήμως, με τη μέθοδο της διπλωματίας, τίποτα άλλο δεν γνωρίζουμε. Η εντολή είναι να ακολουθηθούν οι συνήθεις πρακτικές, οτιδήποτε άλλο, από την άποψη του διεθνούς δικαίου είναι παράνομο».
Αιχμές για τη στάση της Αθήνας άφησε χθες το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, με αφορμή την είσοδο περίπου 1.000 μεταναστών στο έδαφος της γείτονος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες υπήρχαν πληροφορίες ότι η σκοπιανή κυβέρνηση θα αναγάγει το θέμα σε μείζον διπλωματικό ζήτημα. Στο λογαριασμό του στο Twitter, o κ. Πόποφσκι έκανε λόγο για «μαζική οργανωμένη προώθηση» ώστε ομάδες μεταναστών να εισέλθουν στη «Μακεδονία» μέσω παράνομων διελεύσεων και πρόσθεσε ότι «η συνέπεια αυτού είναι σαφής: ενθάρρυνση για χρήση παράνομων συνοριακών διαβάσεων με προορισμό τη Γερμανία και αλλού».
«Περισσότεροι μετανάστες σε παραγκουπόλεις στη συνοριακή γραμμή ενθαρρύνουν μόνο το λαθρεμπόριο και επιδεινώνουν την ανθρώπινη μεταχείριση» σημείωσε με νόημα ο κ. Πόποσκι, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για την ελληνική κυβέρνηση και την κατάσταση στην Ειδομένη. Μάλιστα ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων υπογράμμισε ότι «μόνο μια ενιαία και ανθρώπινη απάντηση της ΕΕ μπορεί να αποτρέψει το λαθρεμπόριο των μεταναστών να γίνει καθημερινή ρουτίνα για κάθε χώρα στη διαδρομή (σ.σ το Βαλκανικό διάδρομο».
Ο κ. Βίτσας απάντησε στις κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δηλώνοντας ότι «δεν είναι σωστό να κάνουμε εσωτερική πολιτική μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, και δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική μέσω Twitter. Δηλώσεις με επιθετικό χαρακτήρα σε τίποτα δεν ωφελούν».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δεχθεί η κυβέρνηση την επανεισδοχή των περίπου χιλίων προσφύγων που πέρασαν χθες από την Ειδομένη στα Σκόπια, άφησε μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κυρίτσης. «Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών, αν υπάρχει κίνηση για επανεισδοχή τους (σ.σ από την ΠΓΔΜ) θα την εξετάσουμε» δήλωσε o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό.
Απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις των Σκοπίων ότι η Αθήνα ενορχήστρωσε την είσοδό τους στη χώρα τους και τόνισε ότι «η κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει ούτε διευκολύνει, παίζει αποτρεπτικό ρόλο, απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες». Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, «τοπικά έγινε (το περιστατικό) και επί “εδάφους” διάθεσης ανθρώπων να φύγουν, κάποιοι για καλό ή για κακό μοίρασαν το φυλλάδιο» και εξήγησε ότι «το να στέλνεις ανθρώπους να περάσουν ποτάμια και χειμάρρους δεν είναι καλή ιδέα όταν είχαν πεθάνει νωρίτερα άνθρωποι (σ.σ στη Γευγελή)».
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, δήλωσε ακόμη ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αναλάβουν να φιλοξενήσουν μετανάστες αναλογικά, ενώ δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για τη φιλοξενία των προσφύγων στην Ειδομένη υπογράμμισε ότι «θεωρείτε ότι μας περιποιεί τιμή αυτή η εικόνα; Προτεραιότητά μας να μεταφερθούν σε κέντρα οργανωμένης φιλοξενίας».
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης χαρακτήρισε επίσης ως «επιστημονική φαντασία» το ενδεχόμενο να βρεθούν 50 με 60.000 μετανάστες στην Ειδομένη. O κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι θα στηθεί σύστημα Wi-Fi στην Ειδομένη, προσφορά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ανοίγουν στη νέα αραβόφωνη σελίδα του ΑΜΠΕ για την αξιόπιστη ενημέρωσή τους.
Για γριφώδη δήλωση του εκπροσώπου του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει εκτάκτως στην Ειδομένη. Μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος προειδοποίησε ότι «είναι πολύ ανησυχητικά τα πράγματα… Κινδυνεύουμε και με μια τρίτη -διπλωματική- κρίση (…) είναι no man’s land χωρίς έλεγχο για τίποτε είναι Ειδομένη… Η Ελλάδα από χώρα διέλευσης εξελίσσεται σε χώρα παραμονής και πολύ φοβούμαι σε χώρα διακίνησης μεταναστών».