Οι ελληνικές προεδρικές εκλογές δεν θα έπρεπε να γίνονται πρωτοσέλιδο, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist σε άρθρο του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με τίτλο “Ο τζόγος του Σαμαρά”. Συνήθως ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ένας μετριοπαθής, συνταξιούχος πολιτικός, κερδίζει την πλειοψηφία των 3/5 μετά τις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή. Καμία προεδρική εκλογή τα τελευταία 40 χρόνια δεν προκάλεσε πολιτική αναστάτωση στην Ελλάδα. Ίσως αυτή η φορά να είναι διαφορετική.
Ο Economist χαρακτηρίζει “επικίνδυνο στοίχημα” την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τις προεδρικές εκλογές. Έχοντας την αίσθηση ότι η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση του ευρώ, οι αγορές πανικοβλήθηκαν. Το Χρηματιστήριο Αθηνών “βούτηξε” σχεδόν 13% την επομένη της ανακοίνωσης των πρόωρων προεδρικών εκλογών, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 8%.
Ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι επισπεύδει τις εκλογές για να αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα που, όπως είπε, κλονίστηκε από την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες γενικές εκλογές. Το αίτημα της αντιπολίτευσης θα ικανοποιηθεί εάν ο Σταύρος Δήμας δεν καταφέρει να λάβει τις απαιτούμενες 180 ψήφους.
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο ήρωας της ευρωπαϊκής άκρας αριστεράς, υπόσχεται να αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα προ-κρίσης επίπεδα, να δώσει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα σε άπορες οικογένειες και να μειώσει την ανεργία με την πρόσληψη περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων. Οι υποσχέσεις του -συνεχίζει ο Economist- ηχούν ωραία στα αυτιά των πληγωμένων από τη λιτότητα Ελλήνων, παρόλο που δεν έχει καταστεί σαφές πώς μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τέτοιες πολιτικές. Ούτε έχει ξεκαθαριστεί πώς θα “συντονιστούν” με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Σαμαράς έχασε ήδη ένα στοίχημα. Το σχέδιο του να δώσει τέλος στο μνημόνιο αυτό το μήνα και να ανανεώσει το δανεισμό από τις αγορές χωρίς προληπτικό δίχτυ ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ κατέρρευσε όταν οι αγορές αντέδρασαν άσχημα, οδηγώντας την απόδοση του δεκαετούς πάνω από το 9%. Έτσι η Ελλάδα συμφώνησε σε δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης που θα της δώσει χρόνο να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Η προεδρική εκλογή είναι ακόμη μεγαλύτερο στοίχημα, λέει ο Economist. Εάν ο Σταύρος Δήμας απορριφθεί, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήττα της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που θα ακολουθήσουν, ενώ το ΠΑΣΟΚ ίσα που θα καταφέρει να μπει στη Βουλή. Αλλά κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να μην πετύχει αυτοδυναμία, εγείροντας την πιθανότητα παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας που θα μπορούσε να αναστατώσει περαιτέρω τις αγορές.
Ο Economist περιγράφει τον Σαμαρά ως δεξιοτέχνη στις τακτικές. Ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει 155 έδρες, ενώ ο πρωθυπουργός μπορεί να υπολογίζει σε ακόμη 12 ψήφους από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές που εγκατέλειψαν την ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Άλλοι 6 περίπου ανεξάρτητοι βουλευτές θα μπορούσαν να πειστούν να στηρίξουν την κυβέρνηση. Η εύρεση των υπόλοιπων ψήφων σημαίνει ενδεχομένως να πειστούν βουλευτές να “λιποτακτήσουν” από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το κίνητρο που έχουν είναι ισχυρό: οι βουλευτές αυτοί είναι πολύ πιθανό να μην έχουν καμία θέση στην επόμενη κυβέρνηση εάν διεξαχθούν εκλογές, αφού ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ είναι πιθανό να μην πάρουν το εισιτήριο του 3% για τη Βουλή.
Διεθνείς πιστωτές και σύμμαχοι περιμένουν νευρικά, από το Βερολίνο έως τις Βρυξέλλες, λέει ο Economist. Κάποιοι θεωρούν πως με την επίσπευση των προεδρικών εκλογών ο Σαμαράς παραδέχτηκε την ήττα του. Αλλά ο Pierre Moscovici, Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές Υποθέσεις, εμφανίστηκε πιο ενθαρρυντικός λέγοντας πως το στοίχημα του Σαμαρά δείχνει τη σιγουριά του πως ο άνθρωπός του θα γίνει πρόεδρος.
Πηγή:www.capital.gr