Στην τρίτη ψηφοφορία, δηλαδή στις 29 Δεκεμβρίου, είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων καθώς όπως φαίνεται είναι κοινός τόπος ότι στις δύο ψηφοφορίες που θα προηγηθούν, στις 17 και στις 23 Δεκεμβρίου, δεν θα καταφέρουν να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι 200 ψήφοι για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.
Εντούτοις, ούτε ο στόχος των 180 βουλευτών μοιάζει να μπορεί να επιτευχθεί εύκολα, γεγονός που πυροδοτεί σενάρια αλλά και καλλιεργεί κλίμα έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της τρίτης αυτής ψηφοφορίας θα διαδραματίσει η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ αλλά και οι Ανεξάρτητοι βουλευτές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν για πρόεδρο.
Όμως, την ίδια απόφαση έχουν ανακοινώσει επισήμως και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, παρόλα αυτά, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από τις κεντρικές αυτές αποφάσεις, την ύστατη στιγμή. Ήδη από τις πρώτες μέρες των διεργασιών Βουλευτές των Κοινοβουλευτικών αυτών Ομάδων φάσκουν και αντιφάσκουν, αφήνουν υπονοούμενα, υπεκφεύγουν και παλινωδούν.
Υπό την έννοια αυτή είναι προφανές ότι θα ενταθούν οι διαβουλεύσεις και οι παρασκηνιακές κινήσεις, κυρίως μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας καθώς από την μία η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές ενώ από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσπαθήσει το ακριβώς αντίθετο.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η συγκυβέρνηση έχει μηνύματα ότι θετικά απέναντι στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα διάκεινται 10 – 14 εκ των 24 Ανεξάρτητων βουλευτών, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται άλλοι 9 -10 ψήφοι για να διασφαλιστεί η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Όσον αφορά στη Χρυσή Αυγή θεωρείται δεδομένο ότι οι βουλευτές της δεν θα ψηφίσουν για πρόεδρο Δημοκρατίας αν και δεν αποκλείεται δύο εξ αυτών που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους να το πράξουν τελικά.
Επειδή η προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι σίγουρη, πολλά είναι και τα σενάρια για τις υπάρχουσες εναλλακτικές επιλογές. Ένα εξ αυτών, που κυκλοφορεί σε δημοσιογραφικούς κύκλους, είναι το ενδεχόμενο τελικά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να συμφωνήσουν στην, από κοινού, ψήφιση ενός προσώπου στην τρίτη ψηφοφορία, με παράλληλο ορισμό ημερομηνίας πρόωρων εκλογών εντός του 2015, μια πρόταση που πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Μια τέτοια επιλογή σημαίνει ότι θα δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρωθούν χωρίς απρόοπτα οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η διαδικασία υπαγωγής της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή αυξημένης επιτήρησης.
Εντούτοις, το σενάριο αυτό δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό, δεδομένης της λογικής απροθυμίας της κυβέρνησης να χρεωθεί την όποια νέα συμφωνία κληθεί να υπογράψει με τους δανειστές και μετά να βρεθεί αντιμέτωπη με τις κάλπες αλλά και της δεδηλωμένης απροθυμίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κληθεί να εφαρμόσει μια συμφωνία που η προηγούμενη κυβέρνηση θα έχει διαπραγματευτεί και υπογράψει.
Το τρίτο σενάριο που έχει τεθεί επί τάπητος από διάφορες πλευρές, μεταξύ αυτών και από αρκετούς Ανεξάρτητους βουλευτές, τον τελευταίο καιρό αλλά δεν φαίνεται να έχει ούτε αυτό ιδιαίτερες πιθανότητες υλοποίησης, είναι αυτό της συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού με τον ίδιο ή άλλον πρωθυπουργό, η οποία θα συνοδεύεται από συμφωνία τόσο στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας όσο και στην ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
Κατά πολλούς, όλα αυτά τα σενάρια θα μείνουν σενάρια, καθώς θεωρούν ότι ο κύβος έχει ριφθεί και ότι αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα οριστεί ημερομηνία εκλογών.