Το Μέγαρο Μαξίμου ομολογεί ότι έκλεισαν τα σύνορα

Στην παραδοχή ότι πλέον τα σύνορα είναι κλειστά προσχώρησε με καθυστέρηση και το Μέγαρο Μαξίμου καθώς αυτό ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Οι ίδιες πηγές εξακολουθούν να επιρρίπτουν τις ευθύνες για την κατάσταση στις μονομερείς ενέργειες και αναφέρουν ότι «ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην επόμενη σύνοδο εμείς θέλουμε αυτό να αποδοκιμαστεί όσο γίνεται και στο κείμενο συμπερασμάτων».

Κορυφαία κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι «στα συμπεράσματα γίνεται αναφορά για τους μετανάστες. Όμως τα σύνορα ειναι κλειστά. Κεντρικός μας στόχος είναι να περάσει η διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται ένας ανθρωπιστικός διάδρομος». Στο Μαξίμου ανησυχούν ιδιαιτέρως για το ενδεχόμενο οι χώρες του Βίζενγκαρντ να μπλοκάρουν και τη συμφωνία για την Τουρκία για την επανεγκατάσταση προσφύγων. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι «αν ισχύσει η συμφωνία αυτή θα πρέπει να πάρουν και αυτές πρόσφυγες».

Επανερχόμενοι στις δηλώσεις Τουσκ χθες το βράδυ ότι ο βαλκανικός δρόμος έχει κλείσει κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι προσπαθεί να σβήσει με μια γόμα τη διαχωριστική γραμμή Βιζενγκραντ-προθύμων. «Πρέπει να παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή αυτό που έκανε χθες ο Τουσκ. Το κάνει γιατί υπάρχει αδυναμία στην Ευρώπη να χαράξει κοινή γραμμή. Προσπαθεί να μην υπάρξει σύγκρουση των υπολοίπων χωρών με τις χώρες του Βίζενγκραντ» συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές για τη στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί η Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι η βαλκανική οδός θα παραμείνει για πάντα κλειστή. Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μόνο ένα τέτοιο «συνεκτικό μήνυμα» θα αποτρέψει τους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους αφήνουν πίσω τους πολέμους και τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και πιο πέρα, από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

«Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη» σημείωσε η κ. Μικλ-Λάιτνερ, αναφερόμενη στις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη βόρεια Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία οι κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι εντάσσεται στη «σύνθετη διπλωματική δραστηριότητα από την Ελλάδα για να φτάσουμε στο σημείο της συμφωνίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε το ταξίδι στη Τουρκία. Αυτό που κάνουμε με την Τουρκία το κάνουμε εκπροσωπώντας την Ε.Ε.».

Οι ίδιες πηγές «πανηγύριζαν» για τη συμφωνία σχετικά με την επιστροφή ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας υποστηρίζοντας ότι «είναι ένα από τα ζητήματα που επιτυχώς λύθηκαν». «Αυτό είναι καλό γιατί χτυπά την αξιοπιστία των διακινητών» συμπλήρωναν.

Από το Μαξίμου έδωσαν συνέχεια στην κόντρα με τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο για τον οποίο έλεγαν ότι «δεν ασκεί εθνική πολιτική» επισημαίνοντας με νόημα ότι «φαίνεται ότι δεν έχει πει κουβέντα για τις μονομερείς ενέργειες, ούτε έδωσε στήριξη στις θέσεις της κυβέρνησης και βγήκε να κεφαλαιοποιήσει χθες το μήνυμα του Τουσκ λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει συναινέσει στο κλείσιμο των συνόρων». Για την αξιολόγηση κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι «υπάρχει ένα καινούργιο στοιχείο και ότι για πρώτη φορά οι εταίροι βάζουν χρονικό ορίζοντα στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ενώ ξεκινά και η συζήτηση για το χρέος».

Πηγή: protothema

αξιολόγησηΜέγαρο Μαξίμουπροσφυγικό