Το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
“Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κεντρική Ευρώπη. Θα λύσουμε από κοινού τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης και δεν θα μας επιβάλλει κανείς την λύση”, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι απαράδεκτο “να έχουμε υψηλής τεχνολογίας συστήματα και να μην μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές”, υπογραμμίζοντας πως “το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας”.
“Να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας” είπε ο κ Τσίπρας ενώ αναφέρθηκε τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των παραβιάσεων από τουρκικής πλευράς δεν συνάδει με το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Παράλληλα, στάθηκε στην επικαιροποίηση πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και τόνισε ότι πρέπει να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών, με τις δύο χώρες να εκμεταλλεύονται τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα που διαθέτουν «στο πλαίσιο της κούρσας εξοπλισμών των προηγούμενων ετών».
Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά και φιλοξενία ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν θα είναι οι χώρες αυτές που θα δεχτούν την μόνιμη παραμονή όλων των ανθρώπων αυτών που δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.
Στην συνέχεια σχολίασε ως ενδιαφέρουσα την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού στη Σύνοδο υπογραμμίζοντας ότι η βασική αρχή είναι να χτυπηθεί το μοντέλο της διακίνησης. «Σε ό,τι αφορά την ηθική της πλευρά λέει η πρόταση να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη να περάσουν μέσω της παράνομης διακίνησης και να ανοίξουμε μία νόμιμη οδό ζητώντας άσυλο εδώ στην Τουρκία και να περνάει από δω αριθμός προσφύγων στην Ευρώπη», εξήγησε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αλέξη Τσίπρα, “θα δοθεί η ευκαιρία στην επόμενη Σύνοδο να πάρουμε οριστικές αποφάσεις. Γι’ αυτό προωθούμε από κοινού μόνιμη ροή προς τις χώρες της Ε.Ε. ταυτόχρονα λαμβάνοντας μέτρα κατά των παράνομων μεταναστών».
Συνεχίζοντας, είπε ότι η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής στέλνει μήνυμα σε μετανάστες που προέρχονται από τρίτες χώρες ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη.
Αχμέτ Νταβούτογλου
Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στο Αιγαίο είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Υποστήριξε δε ότι η χώρα του φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 2,7 εκατ. Σύρους. Επισήμανε δε ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τόσο για το Αιγαίο όσο και για το Κυπριακό.
«Σε πολύ θετικό κλίμα συζητήσαμε και τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού. Ο αξιότιμος κ. Τσίπρας έδειξε και για τα δύο ζητήματα μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να λυθούν και τον ευχαριστώ. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δεν αναφέρονται για τα προβλήματα των προσφύγων αλλά οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Επιπλέον ο κ. Νταβούτογλου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συνεργασία των δύο χωρών στο εκπαιδευτικό επίπεδο (σχολικά βιβλία) «ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μας και ως προς τα ιστορικά γεγονότα» όπως είπε.
Σε ερώτηση για τις τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις. Και αντιστρόφως», ενώ σχολιάζοντας το casus belli, είπε ότι η απόφαση το 1996 ελήφθη ως απάντηση σε ελληνικές ενέργειες και κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να αποσύρουν αυτές τις αποφάσεις.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι εχθρικές πολιτικές πήγαν πίσω τις δύο χώρες και ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα. «Στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης», συμπλήρωσε.
Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν στη Σμύρνη, λίγες ώρες μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, για το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.