Υπό τον κίνδυνο του αδιεξόδου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Ευρώπης – Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα, καθώς η Άγκυρα παρουσίασε υψηλές απαιτήσεις οι οποίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, το “ξεπάγωμα” κεφαλαίων για την επίσπευση της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις του.
Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε νωρίτερα πως οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν σήμερα Δευτέρα σε ό,τι αφορά τα τουρκικά αιτήματα για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτά και τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Μάρτιν Σελμάγερ, χαρακτηρίζει πιθανό το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρά τις προηγούμενες αναφορές, με μήνυμά του στο Twitter.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής, στο περιθώριο της Συνόδου των 28 ηγετών, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στόχος της συνάντησης αυτής ήταν ο συντονισμός στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας
Όπως μετέδωσε ο Χρήστος Τσιγουρής από το mega, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βολές κατά του Τούρκου ομολόγου του, μπροστά στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφορικά με το άνοιγμα των κεφαλαίων, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεθεί, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικά βήματα από πλευράς της Τουρκίας για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και για το θέμα του casus belli.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επανήλθε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους ηγέτες, μετά την υποβολή των νέων προτάσεων από την τουρκική πλευρά, που αξιώνει: παροχή επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ έως το 2018 για τη βοήθεια των προσφύγων που διαμένουν στη χώρα, ταχύτερη έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ με “ξεπάγωμα” κεφαλαίων και επίσπευση της απελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες.
Ως αντάλλαγμα, η Άγκυρα εξέφρασε την πρόθεσή της να υποδεχθεί πίσω στα εδάφη της όλους τους μη Σύρους μετανάστες στους οποίους δεν χορηγείται άσυλο στην Ευρώπη, αλλά και όλους όσους εντοπίζονται στα εθνικά χωρικά της ύδατα, όπως επίσης να αντιμετωπίσει με πιο σκληρό τρόπο τα κυκλώματα των δουλεμπόρων. Η Τουρκία, επί της ουσίας, δέχεται ότι για κάθε ένα πρόσφυγα που θα επιστρέφει από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η ΕΕ θα δέχεται έναν Σύρο πρόσφυγα κατευθείαν από την Τουρκία.
Πληροφορίες που επικαλείται ο Χρήστος Τσιγουρής, αναφέρουν ότι οι απαιτήσεις της Άγκυρας είναι τόσο μεγάλες, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει τις σημερινές διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.
Το σκληρό προσχέδιο και η συμμαχία Ελλάδας-Γερμανίας
Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε αντιμέτωπος το μεσημέρι με ένα εξαιρετικά σκληρό προσχέδιο κειμένου, όπου υπήρχε η διατύπωση “Παράτυπες ροές μεταναστών, μέσω του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων πλησιάζουν στο τέλος τους. Αυτή η οδός είναι τώρα κλειστή”.
Το “εχθρικό” κλίμα και η διατύπωση φέρονται να έχουν αλλάξει, μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην τελική διατύπωση του κειμένου, θα περιλαμβάνεται η φράση: “Το βάρος από τους βαλκανικούς διαδρόμους πέφτει τώρα στην Τουρκία”.
Πάντως, η ελληνική αντιπροσωπεία κρατάει χαμηλές τις προσδοκίες της αναφορικά με το άνοιγμα των βόρειων συνόρων, καθώς φαίνεται να επικρατεί η σκληρή γραμμή χωρών όπως της ΠΓΔΜ και της Αυστρίας να δέχονται πρόσφυγες στα εδάφη τους με το σταγονόμετρο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές επιδιώξεις είναι να κερδίσει έναν ανοικτό αεροδιάδρομο για τους πρόσφυγες που θα πηγαίνουν από την Ελλάδα κατευθείαν στην ΕΕ, η fast track επιστροφή των μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη σε όσους βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας να σταματήσουν να έρχονται στην Ελλάδα και να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.